Brainycut Hair Academy

BRAINYCUT BLOG

HALLGATÓI BLOG – HALLGATÓINK VÉLEMÉNYE A KÉPZÉSRŐL

Két gyakorlott, és két kezdő fodrászt kértünk meg arra, hogy rendszeresen írják meg tapasztalataikat a BRAINYCUT BLOG keretében a tananyagunkkal kapcsolatban.

BEMUTATKOZÁSOK

Andóné Zalai Klári - BRAINYCUT BLOG

ANDÓNÉ ZALAI KLÁRA – SZAKOKTATÓ
Andóné Zalai Klára vagyok, 48 éves, és 20 éves korom óta fodrászként dolgozom Orosházán.
2005-ben szakoktatói diplomát szereztem Budapesten.
Mindig vágyom valami újdonságra, megújulásra. Ha hiszek valamiben, akkor mindent beleadok, és ebben az oktatásban nagyon hiszek.
Rengeteget gondolkodtam már azon, hogy mit tanuljak, mivel bővítsem-fejlesszem a fodrászati ismereteimet, amiből vidéki fodrászként profitálhatnék? Mi az, amire mindenkinek szüksége van? Hajfelvarrás? Kontytanfolyam? Brazil kakaós hajfeltöltés? A vendégeim közül kevesen vennék igénybe ezeket a szolgáltatásokat.
Rájöttem, hogy hajvágás mindenkinek kell! Ebben kellene minél jobbnak lenni! Szerintem erre van igény, ezt kell megtanulni és minél jobban kifejleszteni! Ez most a leghőbb vágyam. Szeretnék példa lenni a fiataloknak és a korombelieknek is, hogy mindig érdemes tanulni, és megújulni sohasem késő.

Krucsóné Zsozsó - BRAINYCUT BLOG

KRUCSÓNÉ KRISCHNEIDER ZSUZSANNA – FODRÁSZMESTER
Krucsóné Krischneider Zsuzsanna vagyok (Zsozsónak hív mindenki ) Eszergomból.
25 éve vagyok fodrász, több mint 10 éve mestervizsgáztam. Jó szakembernek tartom magam, ezért is kíváncsian kezdem meg a BrainyCut Hair Academy leckéket.
Tulajdonképpen – ha jól átgondolom – csak nyerhetek!
Vagy minden leckénél “aha” élményem lesz (és akkor rengeteget tanulok, fejlődök), vagy a leckék után konstatálom, hogy ezt is tudom…ezt is…ezt is! Ebben az esetben viszont rettentően elégedett leszek magammal.

Bogdán Zsanett - BRAINYCUT BLOG

BOGDÁN ZSANETT
Bogdán Zsanett vagyok,Tapolcán élek. Kezdő vagyok, kevés gyakorlattal rendelkezem.
Két éve lettem fodrász és elégedetlen vagyok a tudásommal.
Szeretném képezni magam, hogy magabiztos és jó szakember lehessek.

Pető László - BRAINYCUT BLOG

PETŐ LÁSZLÓ
Pető László vagyok, Budapesten élek és dolgozom.
2014 szeptembere óta vagyok fodrász és nagyon kezdő.
A fodrász oktatóm javasolta, hogy próbáljam meg a képzést, mert ő már elvégezte.

BESZÁMOLÓK

Klikkelj a témakörök közül valemlyikre, hogy lásd a hozzá tartozó leckéket!
Klikkelj a leckék valamelyikére, hogy lásd a hozzá tartozó beszámolókat!
TÉMAKÖRÖK
KIVÁLASZTOTT TÉMAKÖR LECKÉI

1. LECKE - HAJVÁGÁSRÓL MÁSHOGY

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.05.06.
A BrainyCut oldalára lépve minden nagyon egyszerű és kézenfekvő. Könnyű eligazodni, és a regisztráció is simán ment. Körülbelül 2 perc alatt kitöltöttem a regisztrációt, és utána ugyanilyen könnyen meg tudtam rendelni az anyagot is.
Már az első lecke nézésekor megerősödött a véleményem, miszerint az e-learning egy csodálatos találmány!
Nagy előnye a kényelem és a költséghatékonyság. Nem kell menni sehová sem, nincs útiköltség és egyéb dolog. Kényelmesen, itthonról, tetszőleges időpontban és tempóban mehet a tanulás.
De talán a legnagyobb előnye az, hogy a videók tetszés szerinti számban újranézhetők. Ahogy emésztődik a tananyag, újra és újra.
Ennek a tanulásnak talán azt az egy hátrányát látom, hogy nincs lehetőség az azonnali visszakérdezésre. De már látom, hogy az anyag többszöri megnézése után az esetleges kérdések is tisztázódnak.
Én is azok közé tartozom, akik rengeteg szakmai előadáson veszttek már  részt, de bennem is alkalmanként csak néhány dolog maradt meg. Egy-két frizura lépésenkénti vágását pár napra megjegyeztem, és ha alkalmam volt elgyakorolni valakin, akkor megmaradt, ha nem, akkor elszállt. Ráadásul jól használható hajvágási rajzokat sem tudok készíteni, és ha újságokban látok ilyet, nem mindig tudom pontosan értelmezni. Nagyon bízom benne, hogy a BrainyCut ismeretek elsajátításával ezek a dolgok sem okoznak többé nehézséget!
Az első témakör első leckéje elindít azon az úton, hogy másképp nézzük a frizurákat, mint eddig. A fogalmak, (sziluett, kontúr, forma, textúra stb.) nem voltak ismeretlenek számomra, azonban mégis megindult bennem a másként látás első mozzanata.
Nagyon alaposan és érthetően magyaráz el Villányi László minden tudnivalót. Egyszerű, érthető, és a lecke végén össze is foglalja az eddig megismerteket.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.05.06.
Túl vagyok a regisztráción! Bár műszaki és informatikai analfabéta vagyok, semmi gondom nem volt, minden flottul ment, logikusan működik az oldal! Első lecke megvéve!
Kezdődhet a tanulás!
Érdekes dolog, hogy egy mérnök ember milyen más szemmel lát egy frizurát, hajvágást! Ha most azt írnám, hogy hű meg há most már leesett… hazudnék! Hozzáteszem lehet, hogy szomorú lennék, ha már az első leckét nehezen tudtam volna követni! Ránézek egy hajra, látom… eddig is láttam, hogy van vágva ! – mondhatnám: “vágom!” Tudom, mi az a kontúr, sziluett, forma stb. Viszont tény, hogy sohasem fogalmaztam meg, nem definiáltam ilyen pontosan – vagy inkább sehogy :-) . Nem használtam viszont például az aktív és passzív textúra kifejezést!
Ebből a leckéből amit profitálhatok az az, hogy mennyivel egyszerűbb ilyen logikával, pontosan definiált kifejezésekkel dolgozni. Kb. 15 éve folyamatosan vannak tanulóim, és bizony az, ami nekem ránézésre egyértelmű, azt nekem tudnom kéne szavakba foglalni…
Azt hiszem, hogy egy önbizalom-hiányos, vagy kezdő kollégának ez nagyban megkönnyítheti a munkáját!
Villányi László nagyon jó előadó! Ez egy nagyon fontos szempont, ha tanulni akar az ember :)
Várom a 2.leckét!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.05.06.
A regisztráció egyszerű, pár perc az egész, és a vásárlás is könnyen lezajlott. Úgy gondolom hogy nem okozhat fennakadást még azoknak sem, akik még nem bonyolítottak le interneten regisztrációs tevékenységet illetve vásárlást. Minden teljesen egyértelműen le van írva lépésről lépésre.
A videók nagyon jók! Jól és részletesen látható minden. Mintha élőben – közvetlen közelről – nézhetném az előadást. “Az otthonomba költözött a Tanítóm”. Ami még nagyon jó, hogy akkor és annyiszor nézhetem meg a leckét ahányszor csak szeretném. Ha elmegyek az előadásra nem kérhetem meg az előadót hogy váljon szoborrá, mert engem ez a rész, ez a mozdulat érdekel. A videót megállíthatom és újra meg újra lejátszhatom.
Elkezdtem az első leckét és már itt az elején, sok új fogalom tárult elém.
Két elméleti és három gyakorlati oktatótól sajátítottam el a fodrász szakma “rejtelmeit”, de egyik tanítóm sem tanította ilyen részletesen és egyértelműen a fodrász szakmát.
Mindenkinek ajánlom ezt az oktatást!!! Nagyon alapos a tananyag: A videók nem csak egyszerű videók! A mérnök úr szemlélteti rajzokkal, képekkel és babafejeken amit tudnunk kell. Úgy érzem élmény lesz a tanulás.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.05.06.
Mikor megkaptam ezt a lehetőséget, egyből regisztráltam. A könnyen kezelhető online felület és az egyszerű regisztráció hétköznapibbá tette az egész folyamatot.
Neki is álltam az első lecke anyagának. Szeretem az ilyenfajta képzési módszert, mert nem kell időre ott lenni az adott helyen és ha nem ért valamit az ember, akkor visszatekerheti, megállíthatja, többször is megnézheti, ha elsőre nem is érti.
Meglepő, amikor egy mérnök beszél a hajvágásról – másképp. Vágási logikákról beszél, méghozzá egy fejen, akár kombinálva azokat. A tanulmányaimban alaphajvágásokról beszéltek – itt vágási logikáról. Már az első leckében fontos dolgokat hallottam és láttam, amiket nem akarok itt felsorolni.
Várom a folytatást…

2. LECKE - A RÉSZEKRE SZEDÉS FOGALMAI

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.05.10.
Az első témakör második leckéjében már több fogalom is beköszön. Megtanuljuk részekre szedni a frizurát. Az itt elhangzottak is többnyire ismerősek voltak számomra, úgy mint az “A” és “B” vonal, tamplipont, és társai, azonban így szépen csokorba szedve nagyon jól átláthatóvá és érthetővé teszi a rendszert.
Volt számomra egy új fogalom, a látványterület, amit már az utcán járva keresek is minden frizurában, és örülök ha látok ilyet és felismerem. Egyelőre még nagyon az alapfogalmaknál tartunk, de nagyon biztató és meggyőző számomra, biztos vagyok benne, hogy a tananyag végére jelentősen megváltozik a hajvágásról alkotott eddigi szemléletem. Más így összeszedve, logikusan, lépésről lépésre követni, többször is visszanézni, lassan emészteni az információt, mint egy-egy előadáson a szédülésig ránk zúdítva az anyagot. Nagyon tetszik, hogy az elméleti magyarázatok között fotók és technikai bemutatók színesítik az előadást, segítve a könnyebb megértést. Mindenkinek ajánlom!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.05.10.
Ebben a leckében olyan fontos, az emberi fejen található vonalakról,területekről, azok könnyű, egyszerű, pontos meghatározásáról, megtalálásáról hallhatsz, amik segíteni fognak egy fazon “megértésében” ill. a hajvágásban.
Van, amit ezek közül még nem is hallottam . Pl koronasáv…
Most már tudom hol található egy fejen! Azt, amit én “érzek”, azt ti el tudjátok mondani egy olyan embernek, aki még nem érzi!
Na, ezt én nem tudom… illetve remélem mostantól ezt is tudni fogom :-)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.05.10.
Minden fodrásznak ajánlom ezt az oktatást. Igaz, hogy még a leckesorozat elején tartok, de már most nagyon sok új és hasznos dolgot tanultam. Például: ebben a leckében a fejen található olyan pontokkal és vonalakkal ismerkedtem meg, amit a szakmai és anatómia órákon nem hallottam, pedig – mint kiderült – nagyon fontos és nélkülözhetetlen információk ahhoz, hogy jó munkát adhassunk ki a kezünkből. Nagyon előnyös és megkönnyítheti-pontosabbá teheti munkánkat még a fej részekre szedése. Mert ebben a leckében azt is megtanultam, hogy hogyan és milyen részekre célszerű felosztani a fejet. Sokkal könnyebb és érthetőbb így részletesen elmagyarázva, hogy mit miért csinálunk így. Mindenhol így kéne tanítani!!!
Megszűnne a végzett fodrászokban a legkisebb bizonytalanság is. Szuper anyag!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.05.10.
A második lecke anyaga rádöbbentett, hogy mennyire nincs már meg az a tudás, ami egykor megvolt.
Már így az elején sokat kaptam. Egyre beljebb haladunk a vágási logika rejtelmeibe. Kiderült, mennyire fontos, minden hajvágás alapja a jó választék készítése. Mivel nem voltam tisztában, hogy a fej két részre is bontható egy cső és egy gömb részre, ezért sokszor kellet a munkám során a végeredményt “helyrehozni”. Érdekes megközelítésnek tartom azt is, hogy a pontok és vonalak sokasága teszi lehetővé,hogy a hajat hogyan lehet úgy felosztani, hogy tökéletes végeredményt kapjunk.M
Nem tanultam ennyire alaposan a leválasztásokat. A fodrászok többsége nem is tudja miért csinálja ezt vagy azt: …”mert ez már bevált és jó volt”… Holott ennek a vendégnek más a fejformája, nem biztos hogy a haja is ugyanúgy fog esni…
Köszönöm még egyszer…
Várom a folytatást…

3. LECKE - NÉGY MÁSHOGY - 4 STRUKTÚRA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.05.21.
Hajvágás közben már Villányi László szavait mantrázom…”ami máshogy néz ki, az máshogyan is készül”. :-)
Ebben a leckében a struktúrákról tanulunk. Itt is érvényes az, amit az előző két leckében tapasztaltam. A fogalmak ismerősen hangzottak, tudtam is a lényeget, azonban ilyen szépen, logikusan összefoglalva minden kétséget eloszlat. Ezt a leckét is 5x néztem meg, de nem egyszerre, hanem különböző napokon. Nagyon tetszettek a fotók, amivel szemléltette Villányi László, hogy egy alaphajvágáson belül mennyire sokféle frizura készíthető.
Azután valami elállítódott a gépemen Nem tudtam nézni a BrainyCut leckéket. Egyből felhívtam Mariannát, aki rögtön intézkedett. Villányi László személyesen hívott fel. Miután kiderült, hogy a probléma az én készülékemben van, azonnal többféle megoldást is javasolt. Utána még e-mail-ben is próbáltak segítséget nyújtani!
Valóban nem hagynak magunkra, mindenben segítenek, ahogy csak tudnak!
Szuper jó csapat!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.05.21.
Struktúrák… Na, ez volt az első olyan lecke, amikor bebizonyosodott számomra, amit eddig is tudtam: minden, amit a hajvágásról tudok, azt tapasztalatból tudom… Sosem tanultam ezeket a dolgokat… Villányi László úgy, olyan érthetően – mérnöki logikával – fogalmazza meg a 4 alaphajvágás lényegét, mintha nem is hajról, fodrászatról, divatról lenne szó, hanem az iskolában egy geometria órán ülnék! Mint ahogy például megtanultuk, hogy a kocka 4 egyenlő oldala, 4 egyenlő szöge, amik egyenként 90 fokosak… Mindenki megtanulta az általánosban, mert egyszerű, pontos volt a fogalmazás.
Nnnna, hát valahogy ilyen egyszerűen lett itt is elmondva, mutatva a 4 alaphajvágás…
Mindenki megérti!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.05.21.
Ebben a leckében különböző frizuraformákat láthatunk.
Villányi László érthetően és logikusan elmondja, hogy az egyes frizuraformák miért olyanok és miért úgy néznek ki. Nagyon jól magyaráz. Megtudhatjuk, hogy mitől más a négy alaphajvágás, mitől különböznek egymástól.
Ebben a leckében, megtudhatjuk azt is, hogy a kombinációban pontosan hányféle vágástechnika van, illetve hány vágástechnika lehet.
Tetszik ez az oktatási módszer!!! Kíváncsian várom a következő leckét!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.05.21.
Logikus hajvágást tanulni egyszerűnek tűnhet, de megmondom őszintén, tovább folytatva a lecke anyagait, meglepő megközelítést vehetünk észre. Nem gondoltam volna, hogy a struktúra meghatározza a sziluettet és a textúrát, illetve struktúrával lehet meghatározni a négy alapvágás technikát. Azt is meghatározza, hogy milyen lehet a végső forma, egészében tudatosan felépítve, csalódások nélkül.
A vágási technikákat úgy próbálja megismertetni, hogy ha ránézel egy hajra, akkor meg tudd mondani, hogy hogyan is készült. A passzív és aktív textúra már könnyít a felismerésben.
A lecke vége felé megtudhatjuk, hogy ha csak az egyik technika van alkalmazva, akkor az alaphajvágás, ha több, akkor az már kombináció…
Várom a folytatást…

4. LECKE - HOSSZOK, IRÁNYOK ÉS PASSZÉ

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.05.21.
Eddig ebben a leckében hallottam a legtöbb újdonságot, a többiben tapasztalt összeszedettségen kívül. Maga a megfogalmazás, mint abszolút hossz, relatív hossz, passzé szálirány, újként hangzottak. Nagyon érdekes számomra az egész anyag. Vonalak, irányok, mind nagyon érdekes. A konvex és konkáv vonalak ábrázolására láttam már ilyen ábrát, de jó volt újból átismételni, szintén 5x. Sok rajz, szájbarágós magyarázat, szemléltetés, mind nagyon jó. Nem győzöm eleget ismételni, hogy nekem mennyire nagy örömömre szolgál, hogy akárhányszor újranézhetem, visszatekerhetem, ahányszor csak szükségesnek érzem! Jelzem, tekerem is! Kíváncsian várom a következő leckét!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.05.21.
Még élénken él az emlékezetemben, hogy pályafutásom első 5-6 évében, minden nap, amikor munkába indultam, volt bennem egy kis szorongás, hogy képes leszek-e teljesíteni a vendégek óhaját..
Jó pár évet és izgalmat spórolhat meg egy ifjú kolléga, aki megnézi (és megérti) Villányi László előadásában ezt a leckét. Egy egyszerű passzéban, amit nap mint nap százszámra felveszünk, micsoda tudatosság is lehet! Újabb, általam nem használt definíciókat ismertem meg, mint például az abszolút hossz, vagy a relatív hossz. Várom a következő etapot :)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.05.21.
Ebben a leckében ismét új fogalmak hangzanak el. Nagyon érdekes volt számomra ez a tananyag. Többször is megnéztem a videót és ahányszor újra hallgattam-néztem az előadást, mindig újabb és újabb információhoz jutottam.
A videóban szó van a hajhosszról és a frizura formavonaláról. Geometriai fogalmak is elhangzanak, amik segítik, hogy a BrainyCut előadások során könnyen érthető legyen, amit tudni kell.
Amin meglepődtem, az a tompa vágás. Mindig azt gondoltam hogy a tompa vágás csak egyféle lehet (ha a hajszálra merőlegesen, 90 fokban vágunk).
Ebben a leckében megtudtam, hogy nem csak ez az egy módja van a tompa vágásnak.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.05.21.
Előjöttek a vízszintes, függőleges, diagonál, valamint a konkáv és a konvex fogalmak. Nem képzeltem, hogy akár egy haj struktúráját is lehet ilyen megközelítésben látni, és lehet relatív és abszolút hosszról beszélni.
Megtudtam, hogy a passzénak is van formavonala, valamint a passzé száliránya mennyire fontos. Mikor beszélhetünk úgynevezett “T” vágásról, mi a jellemzője. Kíváncsian várom a további leckéket.

5. LECKE - A TÖMEG, A VOLUMEN ÉS A RÉTEGVASTAGSÁG

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.05.26.
Ebben a leckében már kezdenek egyre érdekesebb dolgok előkerülni. Tömeg, volumen, rétegvastagság… mind ismerős fogalom, de ilyen pontos meghatározást még nem hallottam. Aprólékos, precíz magyarázat, érthető szemléltetés. Megvilágosodott előttem hogy mi a frizura tömegének a lényege. Tömeg fel-le paradoxon… sose hallottam ilyet, így megfogalmazva. Gyakorlatból ezeket a dolgokat ismerem, de mennyire más így összeszedve, felrajzolva! Struktúrák definiálása az abszolút hossz és rétegvastagság szempontjából! Felkiáltok magamban: Jé! Tényleg!
Minden percét élveztem!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.05.26.
Ebből a leckéből megtanulhatod, hogyan tudod megállapítani, hol találod a tömegvonalat és egyáltalán mi is az – mi történik a frizurával, ha ezt lejjebb illetve feljebb viszed, optikailag hogyan befolyásolja a kész fazont?
A BrainyCut előadásában kicsit az az érzése az embernek a hajvágásról, mintha gyurmáznánk… itt megnyomjuk, ott kidudorodik, lelapítjuk, sűrűbb lesz az “anyag”!… és így is van! Szobrászok vagyunk!!!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.05.26.
Az első témakör ötödik leckéjében fontos dolgokról van szó.
Ezen belül új fogalmakkal ismerkedem meg, vagy kaptak új értelmet (tömeg, volumen, réteg…). A BrainyCut a lényeget fogalmazza meg és értelmezi ezekkel kapcsolatban. (Mert ugye fontos, mitől “sűrű-réteges”, mit kell figyelembe venni, hogy ne tűnjön vastagnak, vagy többnek/dúsabbnak látszódjon a frizura amit készítettünk.)
Egyre inkább hiszem, hogy ez mind nélkülözhetetlen és hasznos ismeret.
Tetszik nekem a BrainyCut logikája, pontos részletes és mindenre gondol!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.05.26.
Egyszerűen magyarázva fontos dolgokat mond el az oktató ebben a leckében. Számomra meglepő újdonság volt az, hogy a tömeg nem azonos a volumennel. Szerettem a lecke minden percét és várom a folytatást, mert úgy érzem, egyre mélyebb dolgokba megyünk bele a hajvágás kapcsán.

1. LECKE - PROFI EGÉSZFORMA ELMÉLETE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.05.26.
Az előző lecke után sajnos valamiért nem sikerült a következő leckére lépnem, csak miután megoldottam a tesztet. Először el akartam sumákolni, mert féltem, hogy nagyon nehéz lesz, nem tudom megoldani és égő lesz az eredmény. De mivel hirtelen nem volt más választásom, így belevágtam. Nagyon meglepődtem, mert az összes kérdésre azonnal tudtam a választ, sokszor anélkül is, hogy a felkínált lehetőségeket végigolvastam volna! Azt gondolom, hogy mindez annak tudható be, hogy nagyon jó az oktatás, és lehetőség van többször is visszanézni. Talán furcsán hangzik, de már egyre jobban örülök, hogy az évek alatt nem sikerült eljutnom az élő előadásokra, pedig nagyon szerettem volna.
Sokkal, de sokkal jobb így, online!
Ez a lecke eléggé megrázó élmény volt számomra. Megrázó, mert szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy nem véletlenül éreztem azt, hogy szükségem van erre az oktatásra. Ráébredtem arra, hogy eddig nem teljesen úgy vágtam az egész formát, ahogyan kellett volna. Nem ismertem a hajvonali szekció mentén történő vágást, és a munkaválaszték rendszereket se mindig megfelelően alkalmaztam. Sőt, kezdem kapiskálni, hogy a saját frizuraválasztásom se a legszerencsésebb. Jól elszégyelltem most magam, de holnaptól már nem így lesz! Már holnap a látottak szerint dolgozom, és a saját frizurámon is változtatok.
Nagyon sok új információt kaptam ebben a leckében, köszönöm BrainyCut!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.05.26.
Érdekes, hogy ugyanazon struktúrával vágott haj mennyiféle lehet! Ha azt halljuk, hogy “egészforma”, hajlamosak vagyunk 2-3 fazonra gondolni csupán.
Ez után az előadás után eszünkbe fog jutni számtalan variáció! Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, amikor megadjuk az irányadó “bázispasszét” – ezt most tanultam -, hogyan szekcionáljunk a vágásnál, mitől lesz tartósan klassz a fazon…
Egészforma szakértőnek érzem magam!!!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.05.26.
Elérkeztem a második témakörhöz.
Itt már konkrétan a hajvágásról van szó. Nem is hittem volna, mi mindenre kell odafigyelni, hogy pontos munkát adjunk ki a kezünkből!
Biztos hallottatok már olyat vendégeitektől, ismerőseitektől, hogy “többet vágott a fodrász a hajamból, mint amennyit szerettem volna”…
Vagy lehet, jártatok már úgy hogy, még innét is vágok egy kicsit, onnét is egy kicsit… – mire észbe kaptatok a “farigcsálás” végeredménye: rövidebb lett mint a tervezett hossz.
A BrainyCut elmondja, hogy mire érdemes figyelni, hogy ezt, és még sok más hibát elkerüljünk.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.05.26.
Kicsit nehézkesen jutottam el a második témakörhöz, mert nem zártam le az előző témakört, és ez feltétele annak, hogy egy következő témakörre lépjünk. De megoldottam, így tovább is mehettem.
Előtte kitöltöttem egy záró tesztet, hogy felmérjem magamat, mi az ami megmaradt bennem. Nem volt nehéz, főleg ha az ember odafigyel már az elején.
Azt gondoltam korábban, hogy egy egész forma kialakítása egyszerű. Hát nem is olyan könnyű! De ha tudod, hogy miért is csinálod azt, amit csinálsz, akkor jó lesz. A hajvágás nem is olyan könnyű, mint ahogy azt sokan gondolják.
Várom a következő leckét, mert úgy néz ki, hogy egyre többet lehet megtudni a precíz hajvágásról.

2. LECKE - EGÉSZFORMA VÁGÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.02.
Ebben a leckében már látványilag is szembesültem azzal, hogy mennyiben dolgoztam eddig másképp. Nem ismertem a hajvonali szekciós megoldást és a “megfog-elenged-megfog” technikát sem. Nem szabadesésében vágtam az egészformát, hanem mindig kihúztam. A “pulikutya effektus” is újdonság volt nekem. A leválasztások iránya sem volt ennyire tudatos, mint a videóban láttam. A cross check mint kifejezés is új volt nekem, bár a gyakorlatban mindig le szoktam ellenőrizni a vágásokat.
Nagyon szemléletes a gyakorlati vágás, és a hozzá tartozó magyarázat is. A cross check bemutatása is nagyon érthető és logikus.
Mióta először megnéztem, azóta az üzletben is a tanultak alapján igyekszem dolgozni. Igyekszem, mert még sokat kell gyakorolni hogy tökéletes legyen.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.02.
Az elmúlt 25 évben rengeteg egészforma vágáson vagyok túl… Éppen ezért tudom, miket lehet elrontani rajta. Néha még manapság is beleszaladok egy-egy hibába, ami persze nem olyan ordító, hogy a vendég észrevegye, de én tudom :)
Pl. Laci nagyon jól megmutatja, hogy a fülnél hogyan is vágjunk, ha nem szeretnénk, hogy száradás után “felkapjon” a haj.
Megdöbbenve láttam, hogy a bemutató fodrász elöl kezdi a hajvágást! Én még sosem vágtam így egészformát, és hogy őszinte legyek a passzékat sem ilyen precíz módon kezelem. De amit megígérek: az első adandó alkalommal kipróbálom, dokumentálom és megosztom veletek!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.02.
Ebben a leckében az egészforma vágásának módját-módjait láthatjuk. Itt már sok sok gyakorlati információt sajátítottam el. Annak idején az egészforma vágására egyetlen módszert tanultam (A-B választékot készítek és a nyakban kezdve vízszintes leválasztással vágom a hajat). A BrainyCut megmutatta ebben a leckében, hogy nem csak ez a módszer létezik.
Azt is tanultuk, hogyan tudjuk visszaellenőrizni, hogy jól sikerült-e a vágás. Ennél a formánál nem úgy ellenőriztem-ellenőrzöm vissza magamat, ahogyan az iskolában a gyakorlati oktatómtól tanultam. Nekem úgy “nem állt kézre”. Ráfogtam, hogy azért van, mert balkezes vagyok.
De ebben a leckében úgy végzi a visszaellenőrzést a fodrász, ahogyan én szoktam. Mindig azt hittem, hogy én csinálom rosszul, de ennek ellenére is így csináltam, mert a végeredményt – a kész frizurát – jónak láttam. Most már tudom, hogy jó volt eddig úgy is, ahogyan én ellenőriztem vissza magamat, csak nem láttam át a logikáját. Most a BrainyCut elmagyarázta, miért így kell ezt csinálni.
Tetszik a BrainyCut logikája!! Mindent jól és érthetően ad elő!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.02.
Már most köszönöm, BrainyCut! Mikor elkezdtem a leckét, nagyon izgatott voltam, mert szeretem a gyakorlati dolgokat. Elérkezett az a pont, hogy szembesüljek azzal, hogy amit eddig tanultam, nem volt ennyire pontosan és érthetően átadva. Arra hivatkozva, hogy “majd az élet”, de igazából ez nem így van, mert egy életen át is csinálhatod rosszul. Nekem szerencsém volt, mert lehetőségem nyílt arra, hogy átképezzem magam a rossz dolgokból – köszönhetően a lecke könnyen érthető és alkalmazható anyagának. Most már bátrabban állok neki én is, és nem arra várva, hogy milyen is lesz a végeredmény.
Mindenképpen előnyt jelent számomra, hogy olyan dolgot is megtanít, hogy nézni kell a haj természetes esését. Ezt eddig nem vettem figyelembe, de hogy elégedett legyen a vendég, mostantól már figyelek erre is. A BrainyCut rávilágított egy olyan problémára, amit már tudok kezelni, így nem érhet csalódás.

3. LECKE - UNIFORMA ELMÉLETE ÉS VÁGÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.02.
Ennél a leckénél gondoltam először, hogy kipróbálom a HD verziót, kíváncsi voltam milyen lehet. Sajnos nem jött össze, mert fél percenként leállt a videó. Viszont a hagyományos verzióban tökéletesen működik. (A HD verzió valamivel nagyobb internetes letöltési sebességet igényel / a Szerk.)
Ebben a leckében is találkoztam újnak tűnő fogalmakkal. Pl “pálya 1″, “pálya 2″, “fő keresztpont” és “antré”. Az elméleti magyarázat itt is nagyon részletes és érthető, kézenfekvően mutatja be az uniforma elkészítésének a sajátosságait és mikéntjét.
Sajnos itt is szembesülnöm kellett a felismeréssel, hogy eddig nem teljesen így dolgoztam, de nagyon örvendetes, hogy mostantól csak rajtam áll, hogy a megszerzett tudást hogyan építem be a mindennapi munkámba.
A gyakorlati bemutató is nagyon szemléletes és részletes, és nagyon jól kiegészíti a magyarázat. Nagyon tetszik a módszer, amit bemutat az uniforma vágásra. Eddig nem így csináltam, de ezután én is így vágom majd az uniformát!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.02.
Egy remek módszert láthatunk arra, hogy az uniforma hajvágásunkban minden hajszál pontosan egyforma legyen. Hiszen ez az uniforma fazon alapszabálya! Hol álljon a fodrász, merről-merre haladjon… stb.

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.02.
Ebben a leckében az uniformáról tanultunk. Érdekes szemszögből közelíti meg a mérnökúr a fejet. A “fej síkja”… Sokkal egyszerűbb így megérteni, hogy “a fej síkjára merőlegesen emeljük ki a passzét”. Ahogy én tanultam az iskolában (“a fejre merőleges”, “fejre merőlegesen emeljük ki a passzét”), azt kétféleképpen is lehet értelmezni. Ezért a “fejre merőleges” kiemelést kétféleképpen is el lehet végezni, és nem ugyanaz lesz a végeredmény. Erre ez a lecke világított rá.
Az uniforma vágását én is így készítem, mint ahogy a videón a a fodrász mester vágja. De azt hozzátenném, hogy nagyon kevesen vágják így. Véleményem szerint sokkal egyszerűbben el lehet így készíteni és pontosabb is a végeredmény így, ahogy a BrainyCut tanítja!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.02.
Ebből a leckéből fontos nekem az a tanulság, hogy ha nem a fej formájához készítünk kiemelést, hanem a “fej síkjához” képest dolgozunk, akkor pontosabb lesz a végeredmény.
Ez a lecke egy kicsit összetettebb, mert itt az elmélet és a gyakorlat egyben van, de így se volt rossz.
Azt sem tudtam, hogy az uniforma kialakítását bárhol el lehet kezdeni, mert tényleg csak az a fontos, hogy minden hajszál egyenlő hosszúságú legyen.
Gyakorlatban is alkalmazni fogom az itt tanultakat.
Számomra új információ, ami megkönnyíti a munkát, hogy ha a szekciót nézzük és annak is a két szélét, akkor a keret megadhatja a területen belüli hajszálak hosszát. Érdemes volt belekezdeni a leckékbe, mert most látom, hogy mi volt eddig a hiba. Változtatok sok mindenen, a vendégeim is biztosan elégedettebbek lesznek.
Már eddig is sokat tanultam, de várom a további folytatást, mert tudom, hogy előnyöm származik belőle.

1. LECKE - A SÁVOZÁS GEOMETRIÁJA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.09.
Ahhoz hogy a következő témakört kérhessem, az előző témakör végén megint meg kellett oldani egy tesztet. Ismét meglepetést okozott nekem, mert azt vártam, hogy olyan könnyű lesz megoldani, mint az előzőt, ám nagyot néztem mikor belekezdtem. Itt már sokkal nehezebbek voltak a kérdések, nem csak egyszerűen a fogalmak helyes meghatározását kellett felismerni, hanem gondolkodni is kellett, hogy most akkor, hogy is van ez? Hogy hangzott el a videóban? Szerencsére némi fejtörés után sikerült megtalálnom a helyes válaszokat, aminek nagyon örültem!
Ebben a leckében is nagyon érdekes dolgok hangzanak el. Ismertem ezt a vágástechnikát, nem volt újdonság maga a technika, de ilyen részletesen és érthetően még soha senki nem magyarázta el nekem. Nagyon szemléletes a modellezés, abszolút érhető és áttekinthető. Remek ötlet ez a papírcsíkos módszer! Újdonság volt számomra a kiemelési szögek magyarázata, mert eddig ezzel nem voltam tisztában.
Most már számomra is világosak a sávozás kritériumai!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.09.
A BrainyCut nyelven sávos vágásának tanulhatjuk meg minden fortélyát. Hol van a tömegvonal? És egyáltalán mi is az? Alacsonyan, magasan?
Mit akarsz elérni? Nyújtó hatást, vagy szélesítést? Milyen legyen ehhez a sávmagasság? Mitől lesz lapos a frizura, mitől lesz magas…
Erről a leckéről megint a szobrászat jutott az eszembe :)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.09.
Sávozás… Én a sávos (Bob) frizurát eddig rosszul vágtam.
A végeredmény nem volt olyan amilyen kellet volna legyen. Nem volt meg az átmenet, és nem adta azt a formát amit szerettem volna. Stuccolással próbáltam korrigálni a hibámat. A kijavított forma ránézésre jónak tűnt, de nem volt pontos.
Egyre több hasznos dolgot tanulok a Brainy Cut leckéiből! Azt hozzáfűzném, hogy érdemes az első témakörtől kezdve többször megnézni és értelmezni-megtanulni minden egyes leckét, mert nagyon egymásra épülnek.
Nagyon jó oktató anyag! Az élő továbbképzéseken, bemutatókon-előadásokon nem láttam ilyen részletesen elmutogatva-elmagyarázva a munkafolyamatot.
Ezt a módszert be kellene vezetni mindenhol!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.09.
Elsőre nem értettem ezt a leckét, hogy milyen sáv, meg milyen sávtextúra?!
De amikor megnéztem másodszor és harmadszor (mert erre is van lehetőség), akkor már értettem, csak elsőre nagyon tudományos volt.
Annak idején,amikor a hajvágást tanultuk, nem volt ennyire részletes megközelítés, de tetszik, hogy ilyen módon mutatja be az oktató.
Sokkal, de sokkal könnyebb megérteni, hogy mi miért van. Az is jó,hogy visszatér a korábbi lecke kulcsszavaira, mivel egymásra épül az egész.
Ha az ember figyelmesen megtanulja az alapokat, akkor később nem lesz gond.
Mindenképpen ajánlom mindenkinek, aki a fodrász szakmában van, mert sosem lehet tudni, hogy milyen új dolgot tanul meg.

2. LECKE - FIX VEZETŐVONALAS ALAPSÁV VÁGÁS

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.09.
Ebben a leckében a vízszintes és diagonál előre sáv vágásán kívül egy számomra teljesen új fogalommal ismerkedtem meg, a kiemelési vezériránnyal. Nagyon tetszett a szemléltetés a tömegmagasság beállítására. Teljesen logikus és érthető!
Nagyon jó ötlet hogy egy fejen láthatjuk a vízszintes és diagonál sáv vágását, és egyből össze is hasonlíthatjuk beszárítás után. Ezt a vágástechnikát már régen alkalmaztam a munkámban, mert gyakran gondot okozott a bázispasszé kiemelési szögének a betartása. Most azonban kedvet kaptam, és már tegnap az itt tanultak szerint dolgoztam az egyik vendégem haján, és nagyon szépen sikerült!
Köszönöm BrainyCut!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.09.
Ebben a leckében már a gyakorlatban nézhettem meg, hogyan lehet meghatározni a sáv szögét, “meredekségét” és mi az a módszer amivel következetesen tartható ez az irány.
Hasznos gyakorlati oktatófilm az egyik fajta alapsáv vágásról, jól látható minden felvett passzé, mozdulat!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.09.
A harmadik témakör második leckéjében gyakorlatban is láthattam a sávos forma vágását. A fodrász mester kétféle módszert is mutatott-vágott. Ezt a formát, amit a fodrász készített a legnehezebb jól-pontosan levágni. Említettem az előző beszámolómban, hogy én nem jól vágtam eddig ezt. A fodrász nagyon jól láthatóan, aprólékosan vágta, a mérnök úr pedig érthetően-jól magyarázta.
Minden leckéből tanultam valami újat eddig is, és most már biztos, hogy a következőkkel is így lesz majd.
Izgatottan várom, hogy a következő leckében-leckéből mit tanulhatok majd.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.09.
Mivel az előzőekben elméletben megtanultuk, hogy hogyan és mit, itt most a gyakorlatban is tapasztalhatjuk.
Most már könnyebben állok én is ehhez a hajvágási technikához.
Alkalmazni is fogom, mert rávilágít olyan hibákra is, amit elkövet az ember sokszor. Valóban igaz az, ha minél szebb munkát akarunk, akkor tényleg aprólékosabban kell dolgozni.
Várom a folytatást, mert egyre több dologban segít, amit a munkámban kamatoztathatok.

3. LECKE - MOBIL VEZETŐVONALAS ALAPSÁV VÁGÁS

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.16.
Ahogy haladunk a leckékkel, egyre érdekesebb dolgokat tanulunk! Ezt a technikát ebben a formában még soha nem használtam, mert mindig attól tartottam, hogy lépcsős lesz a vágás. Most azonban megjött hozzá a bátorságom és a kedvem is, annyira jó és szemléletes a papírcsíkos modellezés és a gyakorlati vágás bemutató is.
Nagyon tetszett ebben a leckében is, hogy egy babafejen láthatjuk a vízszintes és a diagonál előre leválasztással készült mobil vezetővonalas vágást és így egyből összehasonlíthatjuk beszárítva is.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.16.
Nem tudom kinek az ötlete volt ez a papírcsíkos szemléltető babafej, de adnék érte egy szakmai díjat!
Nagyon látványossá és érthetővé teszi a leckét! Hogyan tudod elérni, hogy egy bob fazonod szép gömbölyű ívű legyen, vagy inkább kontúrosabb, élesebb tömegsávot akarsz kialakítani az általad meghatározott magasságban?!
Mindezt egyszerűen, logikusan! Klassz anyag!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.16.
Ebben a leckében megtanultam, hogy lesz magasabb a “sávom”.
A harmadik témakör első leckéjénél azt gondoltam, hogy eddig talán rosszul vágtam a sávos formát, de ez a lecke (3.témakör/3.lecke) megmutatta nekem, hogy nem is volt rossz az, ahogy én vágtam. Villányi László úgy fogalmazott, hogy “mobil vezetővonalas vágás”. Én is ezt alkalmaztam.
Viszont nem is gondoltam, hogy többféleképpen is el lehet készíteni ezt a formát.
A fodrász mester pedig be is mutatta, kétféleképpen is. Csodaszép munka!
Ezt addig fogom gyakorolni, míg olyan profin vágom, ahogy a BrainyCut tanítja!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.16.
Számomra új technika volt a mobil vezetővonalas vágás, egy hajvágás megközelítése ilyen módon.
Most már megértettem és könnyebb volt átlátni, hogy hogyan is van úgy kialakítva a frizura struktúrája, hogy a forma tartósan megmarad, és nem csak azért, mert úgy van beszárítva.
Hibát akkor követtem el mindig, amikor a kalapvonalnál nem tudtam, hogy hogyan is kell csinálni. Volt amikor a kalapvonal fölött ugyanúgy mentem tovább mint alatta, de nem lett jó.
Ezért kell eldönteni a személyre szabásnál, hogy a vendégnek mi is áll jól.
Jó volt látni mind ezt gyakorlatban is, főleg, hogy más módon készült a frizura – az eddig tanultak szerint.
Biztosabban állok a hajvágáshoz már most, mert tényleg érthetőbb.

4. LECKE - SÁV CSUKÁS ELMÉLETE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.16.
Ez a lecke is olyan témát mutat be, amit így még soha nem magyarázott el nekem senki! Egyre jobban szembesülök azzal, hogy eddig mennyire csak érzésre vágtam hajat!
Nagyon jók az ábrák és a személtetés, érthető a magyarázat.
Új fogalomként köszön be a sáv emelkedés és összefüggései és nagyon szemléletes ennek a bemutatása is. Itt már nem lehet elkalandozni gondolatban, nagyon oda kell figyelni, és lehetőleg minél többször megnézni a videót. Nagyon várom már, hogy elmélyülve az ismeretekben én is úgy csukjam-nyissam a sávokat ahogy csak akarom, hatalmas magabiztossággal és pontossággal!
Ahogy bővülnek az ismeretek, úgy jövök rá arra, hogy eddig mennyire keveset tudtam!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.16.
Nem hiába találták ki a BrainyCut-nál, hogy nem veheted meg rögtön a 3. leckét, mondván, hogy te nem vagy kezdő! Ha nem láttam és értettem volna meg az előző leckéket, nem érteném a definíciókat… azt sem tudnám, hogy milyen rendezvényen vagyok!
Így viszont egyre többször azt veszem észre, hogy BrainyCut nyelven “gondolok” egy frizurára :-) . Sőt, néha a vendéggel is így beszélek! Diagonál előre…kb. ilyen magasságban gondoltam a tömegsávot…, vagy éppen: puhítással veszem el a tömegsáv éles kontúrját…
Aztán ezeket meg kell magyarázni a kedves vendégnek :)
Ebben a leckében olyan új kifejezésekről hallottam, mint : “sáv jelleg”, “egyenletes sávemelkedés”!
Nem tudom elmondani mi az, kénytelen leszel megnézni személyesen!
Vagy ahogy a Mérnök úr mondta: Beckham-né frizura személyre szabva! Így már biztosan érted :-)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.16.
Érdekes témakör a sávozás. Sok mindenre rávilágított, amiről eddig fogalmam sem volt. Nem gondoltam hogy a hajvágást ilyen stabil logikai alapra lehet építeni.
Sokkal egyszerűbb “tudatosan” hajat vágni, mint egy betanult sablon alapján. A BrainyCut ebben a leckében is megmutatta a sávozás logikáját, többféleképpen is.
Minden fodrász, akivel eddig beszéltem, azt mondta, hogy a “sávozás” a legnehezebb. Valóban így van, de a BrainyCut megmutatta, hogy nem is olyan nehéz, csak meg kell érteni a logikáját.
Minden fodrásznak ajánlom ezt az oktatást!!! Így kellene oktatni mindenhol a fodrász szakmát!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.16.
Egyre érdekesebb a megközelítés, de hasznos és tetszik is, mert érthető.
Elsőre ijesztőnek hangzik, de nem az, mert logikus a megközelítés, nagyon érthető számomra ahogy a BrainyCut megmutatja.
Az is nagyon tetszik benne, hogy megtanít arra, hogy mindenképpen a személyre szabás a fontos, mert nem biztos, hogy adott hajformán belül teljesen ugyanaz jól áll a következő vendégnek, mint ami az előző látogatónak jó volt.
Nagyon várom a folytatást.

5. LECKE -ALAPSÁV CSUKÁS A GYAKORLATBAN

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.23.
Sávcsukás utólagos formavonal vágással… Ilyet se csináltam még!
Nagyon jó itt is a magyarázat, hogy miért alkalmazzuk ezt a módszert és miért ne, illetve nagyon jó a szemléltető vágás is.
A területtel való sávcsukás annyira megtetszett, hogy már előre elképzeltem, hogy melyik vendégemen fogom kipróbálni, amit tegnap alkalmam is volt elkészíteni.
Teljesen a videón látottakat alkalmaztam, és nagyon jól sikerült, a vendégemnek is nagyon tetszett. Azt azért meg kell jegyezni, hogy nézni sokkal egyszerűbb, mint megcsinálni így elsőre. Mindkét irányból leellenőriztem a vágást, és úgy is egyezett. Szép lett beszárítva is.
Ma reggel a pékségben sorban állva, elmélyülten nézegettem az előttem álló haját, hogy milyen szép hátul a sáv, milyen jó a frizura esése. Aztán mikor megfordult, akkor ismertem meg, hogy ezt a hajat én vágtam tegnap.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.23.
Az jutott eszembe, hogy az elmúlt 6-7 évben hány ezer vendég ment a fodrászhoz Victoria Beckham fotójával, hogy olyan hajat szeretne, vagy olyasmit, csak hátul legyen még “búbosabb”, kevésbé “búbos”, oldalt legyen meredekebb az íve, vagy pont kevésbé meredek…, hátul fel legyen szedve, más pedig pont olyat akar, azzal a különbséggel, hogy hátul hagyjuk hosszabbra!
“Viktória Beckham-es fazon” ezer változatát tanítja meg a Mérnök úr!
Sokat vágtam én is, de egyet sem ilyen tudatossággal.
Alig várom, hogy jöjjön valaki egy focistáné fotóval! Adok én neki!!!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.23.
A harmadik témakör 5-ös leckéje megerősítette gyakorlatban az előző leckét.
Itt is csak azt tudom mondani, amit az előző leckében is leírtam: sokkal egyszerűbb “tudatosan” hajat vágni, mint egy betanult sablon alapján.
Minden fodrásznak ajánlom ezt az oktatást! Így kellene oktatni mindenhol a fodrász szakmát!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.23.
Bevallom őszintén, hogy újra kellett néznem az egész 3-as témakört. Ebből az anyagrésztől lehet a legtöbbet tanulni, mégpedig azért, mert itt lehet a legjobban elrontani a hajvágást.
Érthetően magyarázza el az oktató, és a gyakorlati videókban is újra szóba kerül, hogy mi miért is van. Amikor az iskolában tanultuk, azt magyarázták el, hogy van a “vezetőpasszé”, és ehhez képest a szög, ami a végére már annyira elcsúszik, hogy nehéz helyrehozni.
Egyértelmű, hogy ha a leválasztás nem függőleges, hanem vízszintes vagy diagonál, akkor a függőlegeshez viszonyítva a kiemelési szöget sokkal pontosabban lehet kialakítani a sávozást, és sokkal eredményesebb a sáv csukása.
Egyrészt ezért néztem vissza a 3-as témakört.
A másik meg azért , mert a tesztem nem sikerült valami fényesen, de megtanultam az anyagot rendesen, és másodszorra eredményesebb lett a teszt.
Mindenkinek csak ajánlani tudom és fogom is a BrainyCut-ot, mert tanulni és megérteni érdemes a dolgokat, nem pedig lemásolni.
Köszönöm a BrainyCut-nak, mert most megint sokat tanultam.

1. LECKE - A KÉZTARTÁSOS SÁV GEOMETRIÁJA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.06.30.
Ismét eljött egy újabb teszt… Ezt a tendenciát folytatva nem tudom, a következőt hogy oldom majd meg, mert ez még nehezebb volt mint az előző! Első körben hatot találtam el, a másodikban 8-at, és csak harmadszorra sikerült megtalálnom mind a 10 helyes választ, pedig törtem a fejemet közben rendesen. De így legalább rendesen megjegyeztem a helyes válaszokat!
Ez egy nagyon rövid lecke volt, de nagy örömömre szolgált, hogy végre olyat mutatott, amit én is így szoktam csinálni! Természetesen aprólékosan elmagyarázva, bemutatva minden apró részletet. Új fogalom is előjött, az optikai sáv. Így megtudtam, hogyan lehet nagyon magas sávot készíteni, nagyon szemléletes rajzon bemutatva. Kíváncsian várom a vágás gyakorlati bemutatóját is.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.06.30.
Az előző leckékhez hasonlóan még mindig a sávos struktúra /fokozat/ a téma, de más technikával. Ami egyébként kevésbé volt idegen az általam eddig használthoz képest.
Igaz az én munkámban sokkal inkább szerepet játszott az ösztönösség, míg itt tudatos, előre jól kiszámítható eredményt ígér a BrainyCut rendszer.

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.06.30.
A harmadik témakör is nagyon szuper volt! Ilyen tudatosan,a profik vágnak hajat.
Úgy látom, a negyedik témakör még izgalmasabb lesz. Folytatódik a sávozás, és a negyedik témakör első leckéjét látva, még csak most jön a sávozás java! Izgalmas témakörnek ígérkezik.
A következő lecke biztosan megint csak sok hasznos információt tartogat, mert – ennek a leckének az alapján gondolom – az az anyag is nagyon “ütős” lesz!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.06.30.
A 4-es témakör elején egy kis ismétlés volt, ami sokat segített, legalább is nekem.
Elérkeztünk a kéztartásos sávozáshoz. Itt az volt számomra a legérdekesebb újdonság, hogy a kiemelési szög nem is befolyásolja a sáv magasságát, hanem a vágási irány szabja meg azt.
Ilyenkor jön elő megint a személyre szabás – ezzel a tudással (is) meg lehet valósítani, hogy olyan magas sávot érjünk el, ami a vendég számára is megfelel.
Most már tudom,hogy tudatos fodrász vagyok, leszek egyre jobban.
Ha a munkám során begyakorlom mindazt, amit itt hallok és látok, akkor nem érhet meglepetés.
Várom a folytatást.

2. LECKE - PÁRHUZAMOS KÉZTARTÁSOS SÁV VÁGÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.07.
Ennél a leckénél is azt tapasztaltam, hogy mobil vezetővonalas kéztartásos sávozást eddig is ismertem és alkalmazom is, csak nem tudtam, hogy ez a neve. Nagyon jó a szemléltetés és a részletes rajzok, amiből részletesen megismerhetjük ennek a vágási módnak a mibenlétét és buktatóit is. Érdekes volt így látni a hibákat, hogy mennyire logikus. Ezeken a hibákon nagyrészt már túl vagyok, én is elkövettem eleinte, de már nagyon szoktam vigyázni.
Ugyanennek a formának a diagonál előre formavonalas vágása újdonság volt számomra. Már a rajzos bemutatásnál is nagyon tetszett, a vágás bemutatásakor pedig még jobban. Alig várom, hogy én is kipróbálhassam!
A fix vezetővonalas kéztartásos passzé vágása is ismert volt számomra, ezt az eljárást én is szoktam a munkám során alkalmazni. Itt is nagyon szemléletes és érthető a magyarázat és a gyakorlati bemutató is nagyon tetszett. Mindig nagy a hangsúly a hajvonali fordulópont adta buktatókra, és ez nagyon jó, mert könnyen elvétheti az ember a munka hevében, ha nem vigyáz.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.07.
Itt pedig megnézhetjük a gyakorlatban is. Így kerek az oktatás! Mérnök Úr lemodellezi, lerajzolja, elmagyarázza, mintha geometriát tanítana, a Mester pedig a gyakorlatban mutatja meg.
Nagyon jók a felvételek, akkor sem látnám jobban, ha a fodrász mellett állnék munka közben! Nem akarok itt BrainyCut nyelven véleményt írni, mert tartok tőle, hogy aki nem ismeri, elbizonytalanodna az idegen kifejezéseket látva.
Inkább megfogalmazom minden fodrász számára érthetően: az általunk ismert “BOB” fazon ezer arcát és pontos elkészítési technikájára tanítja meg ez a lecke, egy – számomra legalábbis – újszerű módon

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.07.
“Kéztartásos technikával sávozás”…
Első ránézésre bonyolultnak tűnt. Bemutató videókon már láttam, hogy vágják, de soha nem sikerült leutánozni.
Ebben a leckében a mérnök úr érthetően elmagyarázza-megmutatja, hogyan és miért kell “úgy” készíteni. Valóban nem könnyű?…
Többször is megnéztem ezt a leckét, végül elővettem a babafejemet és én is csináltam a leválasztásokat a videóval együtt, lépésről-lépésre, ahogy a mérnök úr mondta és mutatta. Nem is olyan nehéz… Figyelni kell az irányokra, merre húzom a passzét, a passzé ne legyen túl nagy méretű…
A fodrász is megmutatta gyakorlatban a műveletet. A vágás elméletét ismerve, megpróbálkoztam én is a vágással.
Sikerült! :-)
Már csak gyakorolom kell,hogy én is úgy vágjam mint a profik. :-)

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.07.
Olyan technikához érkeztünk, ami szerintem minden fodrász számára ismert. Ahogy megnéztem, rájöttem, hogy általában minden fodrász ezt a vágási technikát alkalmazza.
Az előbbiekben megtanult, látott, halott rész megint előjön – mert egymásra épül az egész tananyag.
Azon gondolkodtam, hogy ha ilyen egyszerűnek tűnik, akkor miért nem sikerül a végeredmény? Megtaláltam a választ: ha egy kicsit is elcsúszik a tengely, már nem olyanok lesznek a hosszok…
Ezt most megtanultam és megjegyeztem: oda kell figyelni és nem lesz gond. Főleg a fül mögötti résznél szokott probléma lenni, mert a hajvonal miatt elcsúszhat a formavonal is.
Látom, hogy a “tudatos hajvágás” nem a másolós vágási technika – itt lehet tudni, hogy mi miért van.
Ebben a leckében is sokat lehet tanulni.
Köszönet a BrainyCut-nak. :)

3. LECKE - KÉZTARTÁSOS CSUKÓDÓ SÁV VÁGÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.07.
Ebben a leckében is láttam olyat, amit eddig is ismertem és alkalmazok a munkámban, csak nem tudtam, hogy mobil vezetővonalas kéztartásos csukódó sáv a neve. Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy ezt a vágást én is pontosan így szoktam csinálni. Különösen azért örültem ennyire, mert a korábbi leckék során olyan sok új dologgal találkoztam, hogy már kezdett elmenni az önbizalmam.
A lecke második részében abszolút újdonság nekem a legyező vágás. Nagyon tetszett a szemléltetés és a magyarázat, valamint a gyakorlati bemutató is. Nagyon részletes és szemléletes a magyarázat, többször is visszatekertem, újra megnéztem. Utána a gyakorlati bemutatót is többször, lépésenként visszatekertem és újból megnéztem. Alig várom már, hogy a gyakorlatban én is kipróbáljam!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.07.
Még mindig a BOB!
Voltatok már úgy, hogy jött a kedves vendég, mutat egy fotót… ilyet szeretne, de nem pont ilyet… Meg tudja mutatni, hogy milyen hosszú legyen a nyakában, elől mekkora legyen, milyen magasan legyen a “búbja” stb. stb.
Tehát meg tudja mutatni a fontos pontokon a méreteket.
Egyre inkább az az érzésem (ahogy a leckékkel haladunk), hogy a BrainyCut a hajas fejbőrt, mint egy kockás papíron tanítja meg meghatározni, bejelölni a fontos pontokat, majd ad egy módszert, hogy hogyan kössük össze, amit össze kell és lehet kötni!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.07.
Ebben a leckében a fodrászmester a legyező vágást mutatta-tanította nekünk.
Nehezen találok erre a technikára szavakat!
Bámulatos, látványos, csodaszép!!! Nem is tudom hova fokozni! Ez a technika megmutatja a fodrász szakma szépségét.
Nagyon szép és jól látható mozdulatokkal, aprólékosan mutatja meg a fodrász, hogy kell készíteni a legyezővágást. A mérnök úr nagyon jól elmondja, a fodrász pedig profin levágja! Csodaszép-elegáns a végeredmény!
Ilyet nagyon kevesen tudnak a mi szakmánkban alkotni. Élmény tanulni az anyagot!
Így csak a profik dolgoznak és tanítanak! Szerencsés vagyok hogy profiktól tanulhatok!
Köszönöm, hogy itt lehetek!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.07.
“Legyező vágás”: ez egy olyan vágási technika, amit nem magyarázott el nekem senki. De most megértettem.
Most értettem meg igazából a sáv csukásának szabályait is. Még jobban tudatosítja a tömegvonal és a formavonal kialakítását, ami meghatározza a sávot.
Megerősített abban is, hogy bátran neki lehet állni a sávos vágás technika elsajátításának.
Máshogy képzeltem el, hogy hogyan is készülhet… De látom, hogy ha tényleg tudom előre, hogy mit akarok (például hogy ha tényleg minél vékonyabb választékokat csinálunk, annál pontosabb lesz a végeredmény), akkor nem érhet meglepetés.
Egyre jobb és több dolgot tanulok meg itt, ami mindenképpen hozzásegít ahhoz, hogy a munkámat profibban végezzem.

4. LECKE - A SÁVOZÁSOK ÖSSZEFOGLALÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.07.
Ismét elérkeztem egy teszthez. Egy fokkal könnyebben oldottam meg mint az előzőt, de itt is kellett gondolkodni.
Ebben a leckében összefoglalva láthattam mindent, amit a sávozásról tanultunk. Nagyon sokat adott nekem ez a téma. Igaz, a kéztartásos sávozás ismerős volt számomra, de a fix és mobil alapsávos megoldás részletes megismerése meghozta az önbizalmamat, és azóta alkalmazom a munkám során olyan esetekben, amikor nem akarok magas sávot készíteni.
Nagyon tetszik a vendégeimnek is, mert mindig elmondom, hogy ezt már a videóról tanultam – és valóban szépre is sikerülnek a frizurák.
Most már kedvemre csukom-nyitom a sávokat.
Nagyon örülök, hogy így, leckénként tanulhatom az anyagot, mert ha egy előadáson láttam-hallottam volna, nem biztos, hogy ennyire jól tudnám használni az ismereteket.
Ebben a leckében arról is szó van, hogy mi történik a sávozás fölött. A mai egyik munkám során mosolyogva néztem az eredményt, mert pont olyan szépen kerekedett a frizura, ahogy Villányi László magyarázta.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.07.
A 3. és a 4. lecke a sávozásról, annak geometriájáról, elméletéről és gyakorlatáról egy tömény anyag volt…
Természetesen eddig is vágtam ezeket a fazonokat, de mivel ez egy teljesen új szellemiségű anyag, háttérbe kerül a ráérzés, a tapasztalat, és helyette jön a tudatosság, kiszámíthatóság. Fodrásztanulónak éreztem magam :)
Ez a lecke egy sűrített összefoglaló a teszt előtt… amitől – ha őszinte akarok lenni – tartottam egy kicsit… Nagyon sok az új fogalom, kifejezés! Nagyon elégedett vagyok magammal – kicsit meglepődtem – 10 pontos lett a teszt!
Csak bekúszik a fejembe az új BrainyCut nyelv…

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.07.
Ebben a leckében a mérnök úr összefoglalta mindazt, amit a sávozásról korábban tanultunk.
A komplett témakörben a sávozás két vágási logikáját is megismertem.
Eddig ez a témakör tetszett a legjobban. Sok új információt adott nekem. Szerintem sok fodrász kapna ebből a témakörből hasznos információkat, ami magasabb szintre emelheti a tudását!
Véleményem szerint kevesen tudják a sávozásokat jól elkészíteni.
A Brainy Cut megmutatta, hogy többféleképpen is lehet szép, “finom” sávot készíteni. Szerencsés vagyok, hogy a BrainyCut-tól tanulhatok!
Köszönöm!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.07.
Bevallom őszintén, hogy újra néztem a 3. témakört és a 4. témakört is. Mégpedig azért, hogy érthetőbb és tisztább legyen a sávozások elmélete és gyakorlata. Mert ez a mostani lecke arról szól, hogy a sávozások miben is hasonlítanak, és van e különbség közöttük?!
Összefoglalásként érdemes újra és újra nézni, mert lényeges, hogy az itt látottak és hallottak hogyan alkalmazhatók a való életben. És nem visszatérni a rosszul berögzült “utánzós” tudásba. Mindenképpen javaslom mindenkinek.
Nem hiába mondják, hogy “az ismétlés a tudás atyja”. Az iskolában tanultak a nagyon alapszintű vágási technikák elsajátítására szolgáltak. Akkor arra hivatkoztak, hogy “majd az élet”, meg a “gyakorlat”… Ez utóbbival nincs is gond – nem hiába vannak a szakmai tovább képzések, fórumok, nem utolsó sorban a BrainyCut.
Kár, hogy nem előbb találkoztam ezzel a lehetőséggel.
Javaslom, hogy aki tud éljen vele.

1. LECKE - A HOSSZABBODÓ ELMÉLETE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.14.
Ebben a leckében olyan ismeretekkel gazdagodhattam, ami számomra eddig a legkedvesebb.
Hosszú lecke, 58 perc, de élvezettel néztem minden pillanatát. Nagyon érthetően és egyszerűen elmagyarázva ismerhettem meg a hosszabbodó vágás elméletét, amit a gyakorlatban már sok-sok éve csinálok. Ám most olyan apróságokkal gazdagítva tudok majd dolgozni, amit eddig nem is gondoltam volna.
Rávilágít banális egyszerűségű összefüggésekre, amin eddig nem is elmélkedtem, de így lerajzolva, elmagyarázva teljesen logikus és egyszerű.
Mindig nagyon szerettem hosszabbodó frizurát vágni, készítettem is rengeteget már eddigi munkásságom során, de mostantól mindezt sokkal tudatosabban teszem. Nagyon tetszett a rajzos szemléltetés, ami által most már könnyen el tudom dönteni, hogy melyik levágott hajszál hova esik, és eszerint melyik módszert alkalmazzam.
Nagyon szerettem ezt a leckét, és kíváncsian várom a folytatást!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.14.
Húúú, azt hiszem, hogy az 5. témakör lesz az én kedvencem is!
Sok évvel ezelőtt dolgoztam egy budai menő szépségszalonban, mint vidéki kezdő fodrász… Volt ott egy – azóta jó nevű -, művészlelkű fodrász, Ő volt ott akkor a “sztár”!
Nagy divat volt a hosszú, fokozatosra vágott fazon. Beült a vendég a sztár székébe, aki kikérdezte a hölgyet, milyen fokozatot óhajt… Ő pedig precíz copfot fésült a vendég hajából… – hol itt, hol ott volt a copf -, és határozott mozdulattal lenyisszantotta, majd intett a technikusnak, hogy lehet szárítani… Mindezt sok-sok pénzért! Én pedig szájtátva néztem, sőt csodáltam!
Valami azt súgja, hogy BrainyCut 5. témakör közelebb fog vinni a “sztár” pontos megértéséhez!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.14.
“Ezer arcú hosszabbodó”…
Ez is egy izgalmas témakör lesz. Én a hosszabbodót egyféleképpen tanultam: a “ponthoz mérő hosszabbodót”.
A mérnökúr érdekes szempontokból közelíti meg a hosszabbodót. Többféleképpen is megmutatta ebben a leckében ezt a formát.
Hihetetlen ez a logika! Micsoda megközelítések! Rengeteg új információt tartalmaz ez a lecke. “Párszor” meg kellett néznem, hogy begyűjtsem a sok új információt. Nem is tudom, hogy írjam-fogalmazzam meg az ebben a leckében tanultakat. Ezek a videók egymásra épülnek. Ezért a következő beszámolómban bővebben fogok írni, miután betekintettem az 5.témakör/2.leckéjébe.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.14.
Nem gondoltam volna, hogy a hosszabbodó tényleg “ezer arcú” :) .
Eddig csak a lefelé hosszabbodót ismertem, és jóformán mindig utána kellett vágni, hogy ne legyen olyan formátlan és legyen normális fazonja.
Véleményem szerint ezt a vágást tartja mindenki a legkönnyebbnek, de nagyon is el lehet rontani.
Nagy témakörhöz értünk, mert sokrétű az anyag.
Figyelni kell a térbeli pozíciókra, az “A” és a “B” vonalra, az “A” és a “B” síkra, a vágási irányra, a kiemelési vezérirányra, mindarra, amit eddig tanultam.
Sok fodrász azért választja a hosszabbodót, mert lehet vele “játszani”. Azt viszont tudni kell, hogy a vendégnek melyik is állhat jól – és melyik nem.
Sokszor hoznak egy képet a vendégek: olyat szeretnének.
Ám sokszor csak hasonlót tudok vágni, mert az eredmény függ a fejformától , a haj természetes esésétől és sok minden mástól is.
A leckéből kiderül, hogy leginkább csak a vágási szögtől függ, hogy a hosszabbodó “hogyan hosszabbodik”. Ez engem a vágási szög variálására, a különböző eredmények kipróbálására ösztönöz.
Várom a folytatást.

2. LECKE - PONTHOZ MÉRŐ HOSSZABBODÓ

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.14.
Jó néhány évvel ezelőtt láttam ezt a vágást egy fodrász bemutatón. Nem pont így készítette a mester, hanem egy copfba fésülte és úgy vágta el a hajat. Nagyon divatos volt akkoriban ez a módszer, én is próbáltam leutánozni. Nem volt ez így ennyire precíz, mint a videón látható aprólékos vágással, ám nagyon hasonló formát adott.
Így – aprólékosan elmagyarázva – azonban teljesen más megvilágításba kerül a módszer lényege.
Amikor elkezdődik a gyakorlati bemutató, egy ideig állókép látható és a magyarázat hallható. Mindössze néhány perc alatt elkészíthető ez a vágás és gyönyörű formát ad.
Nagyon tetszik nekem, alig várom, hogy az itt tanultak szerint én is elkészíthessen ezt a szép hajvágást.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.14.
Ponthoz mérő hosszabbodó…
Nekem ifjúkorom egyik idolja jutott az eszembe: Limahl :-)  …
A korosztályom biztosan emlékszik Limahl őrült, tüskés, tépett hajára…
Hasonlóan készíthették az övét is! Mit kell tenned, ha ilyen fazont, ám aszimmetrikus verzióban szeretnéd, esetleg kombinálnád más vágási struktúrával…
Az itt látott módszerrel egészen extrém megoldásokat is nagyon egyszerűen meg lehet oldani!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.14.
“Ponthoz mérő hosszabbodó…”
Hol helyezkedik el? Én azt tanultam, hogy a fej legmagasabb pontján az “A” síkban van a pont, amihez vágjuk a passzékat. Ez szimmetrikusan fog hosszabbodni.
De amire ez a témakör felhívta a figyelmemet: mi van, ha a pont, amihez vágjuk a passzékat, máshol helyezkedik el? Érdekes-logikus megközelítés.
Pl.: Mikor előre hosszabbodik egy férfi frizura… Én kiemeléssel-fésűvel kiemelem a hajat, az ollóval követem és vágom. A BrainyCut megmutatta hogy kell készíteni, ha van egy elképzelés, hogy merre szeretném a hosszabbodást.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.14.
Arra emlékszem, hogy annak idején, tanuló koromban a négy alaphajvágásból a lefelé hosszabbodó nyerte el a tetszésemet, mert lehet vele játszani. Arra is emlékszem, hogy amikor először találkoztam vele, azt gondoltam, hogy ez a vágás nagyon egyszerű. (Ma már tudom, hogy nem így van.) Akkor az első kiemelés a fő keresztpontnál volt, és ahhoz kellett húzni minden egyes hajszálat (központos választékrendszerrel), sőt még azt is meg kellett tenni, hogy a babafejen lévő összes haj a kezemben legyen. Ez még az elején csak csak ment, de a végére már belezsibbadt a kezem.
Itt, a “ponthoz mérő” leckében megtanultam, hogy hogyan is lehet ezt kivitelezni – sokkal könnyebben.
Azt is megtanultam, hogy az egészet hogyan lehet variálni. Újdonság volt nekem, hogy a pontot elvihetjük bárhova, ami egy új frizura formát eredményez.
Elhangzik az is, hogy mi a tényleges, geometriai különbség az Uniforma és a Hosszabbodó között.
Mindezt gyakorlatban is megnézhetjük.

3. LECKE - VONALHOZ MÉRŐ HOSSZABBODÓ

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.14.
Ezt a módszert szoktam használni a leggyakrabban hosszabbodó hajvágás esetén. Azonban ez a lecke ennek a vágásnak olyan mélységeibe vezetett be, amivel eddig nem voltam teljesen tisztában. Csinálni tudtam, de nem volt számomra teljesen világos az, hogy ha itt vagy ott vágom el a hajat, az hova fog majd esni, mit miért csinálok, hányféle helyen és szögben lehet a vonal amihez az összes hajat vágom…
Nagyon fontos és hasznos ismeret az is, hogy a vágás megkezdése előtt minden esetben méricskélni kell. Bizony, tényleg így van, eleinte néhányszor én is beleestem már abba a hibába hogy nem méricskéltem, hogy van-e elegendő hajhossz a tervezett vágáshoz, aztán végül azt se tudtam, hogy korrigáljam ki.
Nagyon jó lecke, és hiába könnyű ez a hajvágás, mégis többször is visszatekertem az elméleti résznél, mert nagyon érdekesek voltak számomra az ábrák és a hozzá tartozó magyarázatok. Szerettem ezt a leckét, mert nagyon lebilincselő volt ilyen sok új ismerethez jutni.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.14.
Variációk egy témára…
Mi történik, hogyan változik a frizura, a látvány, ha nem egy ponthoz, hanem egy “pont-sorhoz”, vagyis vonalhoz igazítjuk az összes passzét? Láthatjuk, hogy aszerint, hogy a vonal ide-oda, vagy amoda kerül… miben változik a kész frizura!
Rengeteg verziója van a hosszabbodónak. Mire a lecke végére érünk, valószínűleg ránézésre tudjuk, hogy az éppen melyik.
Sosem gondoltam végig ilyen tudatosan ezt a sokat vágott fazont, és valószínűleg sosem lett olyan pontos, mint amilyen ezzel a módszerrel lehet :) Ki fogom próbálni!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.14.
Nagyon jó tananyag! Sokféleképpen megközelítette a mérnökúr ezt a hosszabbodót. Olyan hibalehetőségeket mutatott meg, ami sok fodrásznál előfordul – velem is előfordult már. De ezt a leckét elsajátítva már jobban odafigyelek és nem fogom elhibázni.
Megtanultam a hosszabbodás irányait is. Jó hogy erre is tudok már egy logikus vágást!
Most már nem kell farigcsálnom (faragnom)… Mert biztos vagyok benne, hogy jártunk már úgy, hogy “innét is vágok egy kicsit, onnét is még egy keveset” – mire észbe kaptunk, már rövidebb lett az eltervezettnél.
Ezért is jó a tudatos hajvágás.
Szerencsés vagyok, hogy a Brainy Cut leckéit tanulhatom!
Így senki nem tanít!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.14.
A “vonalhoz mérő”, és a “ponthoz mérő” vágástechnika elsajátítása szerintem mindenképpen olyan lépés a szakmában, amit egyszer kell csak megtanulni, megérteni. Ha megvan, akkor sok sok vendég részére könnyen elkészíthető és könnyen kezelhető frizurát lehet készíteni – úgy, hogy akár mindegyik más lesz.
Sokat tanultam most is, mint eddig is.
Megtanultam, hogy ha logikusan haladok, akkor nem érhet meglepetés.
Előre el lehet tervezni, hogy hogyan fog állni az a frizura – ez is újdonság volt számomra.
Már most szeretem ezt a témakört, nem hiába az a címe, hogy “Az ezerarcú hosszabbodó”. Tényleg az!.
Mi teszi “ezer arcúvá”? Ahogy kiemeled a vezetőpasszét, az, hogy hol helyezed el, ehhez hogy vágod a többi passzét, és még sok minden – hát ezektől lesz “ezerarcú”.
Számomra ismeretlen dolgok voltak ezek, de hát ezért vagyok itt a BrainyCut oldalán, hogy ne maradjon az, és tudjam minél profibban alkalmazni.

4. LECKE - EGY KÖNNYŰ VONALHOZ MÉRŐ VÁGÁS

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.21.
Ez a témakör nagyon megihletett engem! Valóban ezerarcú ez a vágástechnika, mindegyik módszerrel más és más, és még ennek is ezer változata!
Az ebben a videóban látható változatot magam is gyakran szoktam alkalmazni, ám a most tanult vonal fölé vágás újdonságot jelentett számomra. Mióta láttam ezt a leckét, a gyakorlatban is kipróbáltam már, így egy kicsit a bázisvonal fölé vágva, és nagyon szépen sikerült – és a vendégnek is tetszett.
Nagyon könnyű és gyors technika, szívesen használom, értem és átlátom a logikáját.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.21.
Gyakorlatban a vonalhoz mérő hosszabbodó…
Mindig logikusak, jól érthetőek a technikai magyarázatok a Mérnök Úrtól, de lássuk be, nekünk fodrászoknak így kerek, ha látjuk a gyakorlatban is!
Örömmel tölt el, hogy ezt a fazont én is hasonlóan vágom, most már tudatosabban!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.21.
Előre, jobbra, balra és lefele is hosszabbodik a frizura ebben a leckében.
Átgondolja-megtervezi a fodrász mielőtt nekiáll levágni a hajat.
Vágás közben a mérnök úr alaposan részletezi a munkafolyamatot. Elmondja, mire kell odafigyelni – hol álljunk (a vendég melyik oldalán).
Ilyet sem tanultam még senkitől, hogy hol célszerű állni, hogy a kialakított frizura pontos és szimmetrikus legyen.
Nagyon jó a BrainyCut oktatás!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.21.
Tovább haladva a leckékben, a hosszabbodók rejtélyes világában, mindenképpen fontos dolgokat látunk. Az előző leckékben megtanult vonal meghatározása, diagonalitása, két pont összekötése, tartás egységessége, irány megtartása.
Számomra újdonság volt az, hogy ha vágásról-vágásra egy kicsit följebb visszük a vágásirányt, akkor hosszvesztés nélkül meg lehet tenni a vágást – két távoli pont összekötését.
A másik dolog ami könnyítheti a munkát, hogy mindig ellentétesen állunk a kiemelésnél, mert így láthatjuk a háromszöget is. Egyszerű nagyszerű és profi…

5. LECKE - EGY MÁSIK VONALHOZ MÉRŐ VÁGÁS

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.21.
Ez a lecke ismét annyira megihletett, hogy alig vártam, hogy jöjjön egy kellőképpen hosszú hajú vendég, és így vághassam le a haját!
Egyszerű és érthető a magyarázat, hogy miként alakul az aktív és passzív területek aránya a bázisvonal diagonalitásának a változtatásával.
A bázisvonalat az arc előtt függőlegesen elhelyezve meglehetősen hosszú hajat igényel, jelenleg nekem kevés ilyen vendégem van, mert akinek ennyire, vagy ennél hosszabb, ők nem akarnak hosszabbodó frizurát.
Kíváncsian méricskéltem és szerencsém lett, mert már az első próba alkalmával elegendően hosszú hajú vendég ült a székemben, így ki tudtam próbálni.
Tapasztalatom szerint úgy lehet a legjobban megtanulni egy adott vágástechnikát, a mozdulatokat, ha mielőbb elgyakoroljuk, addig, amíg friss az információ.
Nagyon szép frizurát sikerült vágni. Azért is örültem ennyire, mert pont így még soha nem vágtam hajat. Nagyon megtetszett, biztosan kibővítem ezzel a módszerrel is a repertoáromat.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.21.
Még mindig a vonalhoz mérő vágás…
És mivel a vonalat bárhová tehetnénk, a lehetséges fazonok száma megszámlálhatatlan. Viszont nem kell látnunk gyakorlatban az összeset, mert ha rááll az ember szeme, agya, egy képzeletbeli “vonalzó” segítségével megelevenedik a fantázia, és térben láthatod a kész fazont, még mielőtt az első nyisszantást elvégeznéd! Klassz!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.21.
Ebben a leckében olyan hosszabbodót vág a fodrász, ahol a vágást az “arc előtt” végezzük.
Pontos, előre megtervezett frizurakészítést láthattam. Így vágnak a gondolkodó fodrászok! Megtanulhattuk a helyes kéztartást is.
Jó anyag ez a hosszabbodó. Ebben a témakörben sok formáját megtanulhatom.
A hosszabbodó forma tényleg “ezer arcú”!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.21.
Egy másik fajta vágási technika elsajátítása… Számomra nagyon új, ilyet még nem láttam egy fodrásztól sem. Alkalmazni fogom,mert egyszerű és nagyon jó hajformát eredményez. Mindezt gyakorlatban is megnézhetjük.
Először azt vettem észre, hogy ha szép frufrut szeretnénk készíteni, ezt a vágást is használhatjuk, mert ezzel nagyon jól ki lehet alakítani a formát.
A lényeg minden esetben az, hogy párhuzamos legyen a hajszálak iránya és ne keresztezzék egymást. Ha betartja az ember a logikus hajvágás szabályait, nem érheti csalódás.

6. LECKE - EGY KÜLÖNLEGES VONALHOZ MÉRŐ VÁGÁS

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.28.
Ebben a leckében valóban egy különleges vágást láthatunk. Számomra legalábbis az, mert soha nem láttam még ilyet. A vonal, amihez a vágás történik a B síkban van a fej fölött, és vízszintes. Nagyon szép, különleges forma született a vágás során, alkalomadtán biztosan én is kipróbálom majd.
Ismét eljött a tesztmegoldás ideje. Ezúttal nagyon magabiztosan kezdtem neki, mert annyira biztos voltam a tudásomban, úgy éreztem hogy mindent értek és tudok, már csak a vágást kell kitréningezni. Sajnos nagy csalódás ért, kétszer is megnéztem hogy jól látom-e az eredményt, ugyanis 10-ből csak 5-öt sikerült elsőre eltalálni. Le kellett vonni a konzekvenciát, hogy nem elég érteni a vágás szisztémáját, hanem sokkal jobban oda kell figyelni a kifejezések és fogalmak elsajátítására is!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.28.
Különleges vonalhoz mérő vágás…
Én még ilyen szisztémával, technikával sosem vágtam hajat – sem ösztönösen, tudatosan meg pláne nem!!!!
Nagyon tetszett a babafej fazonja a végén, bár nagyon kíváncsi lennék élő fejen, frizurakészítés után hogy néz ki. Ezt muszáj lesz kipróbálnom!!!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.28.
Ebben a leckében egy különleges vonalhoz mérő hosszabbodó vágását láthatom.
Egyértelmű, logikus, szépen lekövethető-átlátható a munkafolyamat. A BrainyCut lehetőséget adott arra, hogy egy olyan online képzésen vehessek részt, mintha itt lennének szemtől szemben. Míg mások elmennek egy továbbképzésre és egyszer megnézhetik, hogy készíti el a fodrász a frizurát, én megnézhetem ahányszor csak akarom. Ráadásul a tanagyag nagyon jól össze van rakva!
Egyedi, részletes-aprólékos vágások, munkafolyamatok…
Jobb, mint élőben!
Köszönöm szépen a lehetőséget! Köszönöm szépen, hogy itt lehetek!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.28.
Jól megnéztem a következő videót. Rájöttem, hogy én a három vágási technikát együttesen használtam, (kivéve az előző lecke anyagát, mert azt nem láttam még sehol).
Amikor először találkoztam a hosszabbodó témával, akkor valami ilyesmit végeztem el a babafejen. De nem értettem soha, hogy miért van az, hogy ha egy pontot emelünk ki, az azután meg majdnem hogy átmegy vonalhoz mérő vágásba (amikor meg már egy sorhoz mérjük az összes hajszálat).
Most már tudom, hogy ha a tanultakat alkalmazom, akkor tudatosan készül el a frizura. Nem lesz benne összevisszaság, és a “cross check”-nél nem kell utána dolgozni.
Gyakorlatilag gyorsan el lehet készíteni, csak figyelni kell a passzék kiemelésére.
Csak ajánlani tudom ezt mindenkinek,tényleg fantasztikus.

1. LECKE - A SÍKHOZ MÉRŐ HOSSZABBODÓ ELMÉLETE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.07.28.
Ahogy telnek a hetek és egyre jobban haladunk a leckékkel, mindig úgy érzem hogy ez igen, ez már tényleg annyira érdekes és új, hogy ezt már biztos nem lehet felülmúlni, ennél érdekesebb előadás már nem lesz.
De mégis van. Ez a lecke eddig számomra felülmúlta a többit. Nem csak azért mert olyan témát mutatott be amit így, ilyen megvilágításban még nem láttam soha, hanem azért is, mert beindította a játékos képzeletemet. Elképzeltem, hogy ül a vendég ilyen-olyan irányban kimerevített hajjal,(elképzeltem, hogy valami szerkezet a megfelelő irányba fújja a hajat) és szinte láttam magam, ahogy lézerkarddal suhintok néhányat, és a suhintás mentén gyönyörű egyenes vonal keletkezik és lazán lehull a felesleges haj, szinte mint egy lassított felvétel. A most divatos merész színeket képzeltem, gyönyörű rózsaszíneket, lilákat, némi kéket, halvány szürkét és fehéret. Nagyon szép volt, kicsit futurisztikus és érdekes. Lehet, hogy valamikor a nem is olyan távoli jövőben olló helyett lézerkarddal dolgoznak majd a fodrászok? Egyszer láttam a youtube-on egy férfit, aki karddal vágott hajat, igaz az nem lézerkard volt. Mindenesetre, ehhez a síkhoz mérő hosszabbodó vágáshoz nagyon praktikus lenne, bár a videón látottak szerint is könnyen elkészíthető ollóval is.
Bár tömény elméletből áll ez a lecke, és elsőre nehezebben tudtam befogadni mint a többit, számomra ez a kedvenc! Kíváncsian várom a többit is, de ezt a tendenciát követve biztos vagyok benne, hogy lesznek még más témák is, amit nagyon tudok majd szeretni.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.07.28.
Ahogy néztem ezt a leckét, egy felismerés érlelődött meg bennem.
Konkrétan: ahogy László rakosgatja a síkot (előző leckékben a pontot vagy vonalat) a babafej körül ide-oda… – én valahogy ösztönösen elképzelem, hogy milyen lenne a kész frizura. Mi lenne a végeredmény ha a sík az arc előtt lenne, vagy a fej felett vízszintesen… stb. Jelentem: LÁTOM!!!!!
Egyre tisztábban látom!
Kedvem lenne az összes verziót hús-vér modellen kipróbálni!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.07.28.
A síkhoz mérő hosszabbodó elmélete…
Merre is fog hosszabbodni a haj? Ebben a leckében megtudhatjuk, hogy vágjuk a hajat, hogy előre vagy hátrafelé hosszabbodjon.
Nem is tudom, hogy írjam le, mit adott nekem át ez a lecke. Ismét azt tudom mondani Nektek, hogy senki nem tanítja így – ilyen érthetően-logikusan – a szakmát! Ezt az oktatási módszert be kellene vezetni a világon mindenhol! Mindenkinek javaslom ezt az oktatást!
Továbbképzések(?)…
Ez az oktatás több a szakiskolában szerzett tudásnál!
Úgy érzem, sok új tanulnivalót rejteget számomra a 6.témakör is!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.07.28.
Ennél a leckénél van egy rész, ami tisztázott bennem egy két geometriai fogalmat :)
Mivel egymásra épül az összes témakör és lecke, ezért visszanéztem egy-két leckét. Síkról is volt már szó, de itt, ebben a leckében részletesebben megtudhatjuk, mi is a sík, és hogyan könnyíti meg a munkánkat, amivel tökéletes frizurákat készíthetünk.

2. LECKE - PLENNER ELMÉLETE ÉS VÁGÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.05.
Ez a lecke is nagyon érdekes volt számomra. Mikor a leckék címsorában láttam, nagyon kíváncsivá tett, hogy mi is lehet ez, mit jelent ez a név?
Mikor megnéztem a videót, rájöttem, hogy ismerős ez a technika, de fogalmam se volt, hogy ez a neve. Én is alkalmaztam eddig is, de nem pont így. Nagyon szemléletes volt a magyarázat és a gyakorlati bemutató is. Hasznos és nagyon praktikus a trükk, ahogy egyszerűen le lehet vágni ezt a formát. A jövőben én is biztosan így fogom elkészíteni!
Nagyon örülök annak, hogy ahogy haladok a leckékkel, egyre jobban átlátom a hajvágási módszerek mibenlétét, jobban el tudom fejben képzelni, hogy mikor melyik vágástechnika alkalmazásakor milyen struktúrát kapok. Mikor ott ül a vendég a székben, csak átpörgetem fejben a módszereket, és egyeztetve a vendég igényeivel, személyre szabva már egyből tudom, hogy melyiket alkalmazzam!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.05.
Plenner elmélete és vágása… nagyon ciki, ha bevallom, hogy fodrászmester létemre nem ismertem ezt a kifejezést??
Tulajdonképpen, mindtha egy papírlapot tennék a fej fölé, tetszőleges magasságba – de mindig vízszintesen – és minden egyes hajszálat a papírlapig :) vágnék…
Természetesen sok hasonló fazont vágtam, de ilyen könnyen követhető pontossággal… hááát, egyet sem! Bevallom! – ezt is :)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.05.
Ebben a leckében egy új fogalommal ismerkedtem meg. Megtanultuk hogy mi a különbség aközött, hogy a fej síkjára merőlegesen, vagy függőlegesen emeljük ki a hajat.
Mert van különbség a kettő között. Nem is gondoltam, hogy milyen fontos egyes kifejezések értelmezése! Teljesen más formát kapunk mindkét kiemelésből.
Ismét tanultam egy új dolgot. Szerintem minden fodrász nagyon sok új és hasznos dolgot tanulhatna a BrainyCut-tól!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.05.
Mindenképpen kipróbálom ezt a fajta vágási módot!
Eddig csak valami hasonló vágást alkalmaztam, de most megtudtam, hogy mi az, ami hiba lehetett, amikor én készítettem ilyen frizurát. A fej görbülete félrevitt, és nem volt teljesen függőleges a hajszálak iránya.
Gyakorlati rész is van, ami még könnyebbé teszi, hogy bárki megértse ezt a vágást, a vágás logikáját.
Egyre magabiztosabb leszek, mert egyre többet látok és hallok.
Egyértelműen segít a szakmai fejlődésben; a való életben, az üzletben ezt kamatoztatom is.

3. LECKE - SÍKHOZ MÉRŐ VÁGÁS - SÍK AZ ARC ELŐTT

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.05.
Amikor először megnéztem ezt a videót, egyből beleszerettem ebbe a vágástechnikába.
Nagyon egyszerűen elkészíthető és nagyon szép formát ad. Nem is gondoltam, hogy ilyen hamar sikerül kipróbálni, de tegnap záróra után jelentkezett egy vendég, aki Franciaországban dolgozik és mindenképp szerette volna levágatni a haját, így örömmel elvállaltam. Nagyon hosszú volt a haja és eléggé töredezett. Szépen kiméricskéltem, hogy elég hosszú is maradjon, de a töredezést is le tudjam vágni. Nagyon szépen kiadta a formát és pikk-pakk levágtam.
Ez a vágástechnika sem volt teljesen ismeretlen számomra, de ezt sem teljesen így készítettem korábban, és nem ennyire tudatosan. Az aprólékos és nagyon precíz magyarázatnak köszönhetően már sokkal jobban átlátom, hogy mit hogyan vágjak, hogy az elképzelésnek megfelelő formát kapjak.
Tudom, kicsit olyannak tűnnek a beszámolóim, mintha egy dicsérő kórus tagja lennék, de nem az! Valóban nagyon hasznos számomra ez a tanfolyam! Sejtettem előre hogy nagyon sok újat ad majd nekem, de hogy ennyire sokat, ezt nem gondoltam volna! Hiába vagyok már 30 éve fodrász, nem elég a „ráérzés” és a rengeteg bemutató, amin az évek során részt vettem. Tele a falam mindenféle oktatásokon szerzett oklevelekkel és van egy csomó, amit ki se tettem, mégse tanított meg így senki sem hajat vágni.
Senki nem magyarázta el ennyire mélyrehatóan, hogy ha ide húzom a hajat, akkor ilyen lesz, ha oda, akkor olyan és ha amott vágom el, akkor még másmilyenebb.
Nem ismertem a geometriai összefüggéseket, de nem is elmélkedtem rajta sohasem. A mesterek a bemutatókon megmutatták hogy kell csinálni az adott frizurát, de a miérteket nem magyarázták el. Ráadásul, ha egyszerre többen is dolgoznak a színpadon, képtelenség mindent megfigyelni, megjegyezni meg pláne! Főleg 10-től 16 óráig, közben egy félórás szünettel! Persze az évek alatt sok mindent meg lehet tanulni, „ráérezni” is lehet a dolgokra, de a kettő nem ugyanaz! Hiányzott nagyon a tudatosság, amit a BrainyCut ad.
Nagyon sajnálom, hogy 30 évvel ezelőtt még nem volt ilyen lehetőség, és nem állt módomban mélységeiben tanulmányozni a hajvágást! Még csak a tananyag felénél járunk, de már alig várom hogy a következő leckéket is elsajátítsam, mert úgy sejtem, akkor áll majd össze egy egésszé!
Remélem mielőbb eljön majd az a világ, amikor ezzel a módszerrel az iskolában megismerkedhetnek a tanulók, és nem kell elrontott frizurák árán rájönni arra, hogyan lehet egy adott frizurát levágni.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.05.
Egy újabb “papírlap”, de most az arc előtt…
A BrainyCut-nak nyilván nem az a lényege, hogy a vendég számára élvezetes legyen a látvány, ahogy vágjuk a haját, de valahogy úgy érzem, hogy olyan “biztonságot nyújtó” lehet, ha azt látja, hogy az előre megbeszélt hosszhoz következetesen tartjuk magunkat. Nem tudom érthető-e a gondolatom. Itt nincs olyan, hogy hatszor átfésülöd és még egy kicsit innen-onnan. Itt terv van, amit aztán akkurátusan végrehajtasz!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.05.
Élmény nézni, ahogy vágja a fodrász a hosszabbodók különböző formáit! Csodálatos ez a logika!
Nem tudom hogy írjam le ezt a sok új dolgot amit a Brainy Cut tanít nekem!
Egyre nehezebb leírni-megfogalmazni, mit is nyújt ez az oktatás számomra. Annyit viszont elmondhatok, hogy nagyon sok fodrásznak érdemes lenne újratanulni-megismerni a BrainyCut logikáját.
Ebből az oktatásból gondolkodó-profi fodrászok kerülnek ki!
Nem is értem, miért nem így oktatják ezt a szakmát!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.05.
Ahány mód, vágási technika, annyi fajta frizura…
Ebben a témakörben olyan vágásokat ismerhetsz meg, amik szélesítik azt a palettát, ami szakmai előrehaladást biztosít.
Ha még csak egy fajta vágást kezdeményeztél általában minden vendégnél, mostanra megtanulhatsz többet.
Nem is gondoltam volna, hogy a logika ennyire fontos egy frizura kialakításában. A BrainyCut megtanít minden egyes apró részletre és megmutatja, hogy akár egyszerűen is hogyan lehet remek frizurákat készíteni.
Ebben a leckében egy olyan technikát mutat be a fodrász, amit játszva el is lehet készíteni.
Soha nem gondoltam volna, hogy ez ennyire egyszerű is lehet.

4. LECKE - KÖRBEPLENNER ELMÉLETE ÉS VÁGÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.12.
Ez a lecke is újat adott számomra, és nem csak a címében. Hasonló vágást már sokszor készítettem, de nem pont így, ahogy ebben a leckében látható. Nagyon tetszett, és ezután én is így fogom csinálni.
Itt is szemléletesek az ábrák és a rajzok, és érthető a magyarázat is, ugyanúgy, ahogyan az eddigi leckék során. Szeretem az ilyen feladatokat, ahol szükség van a képzeletemre is ahhoz, hogy tudjam milyen az adott frizura. Tulajdonképpen ez a lényege a hajvágásnak, hogy tudjuk, hogyan nézne ki a forma, ha valami okból hirtelen kimerevedne adott irányokban az összes hajszál.
Most már azt is tudom, mi a különbség a körbeplenner és a kényszerített körbeplenner között.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.12.
Körbeplenner… Fogalmam sem volt, hogy mi az :( . A fazont vágtam már sokszor, csak nem így. Nagyon örülök, hogy láttam Tőletek egy jobb verziót! Az én módszeremmel ez is egy olyan fazon, amit ha 20x fésülsz át (ellenőrzöl le), mindig találsz “vágni valót”, avagy hibát :( .

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.12.
“Körbeplenner” – ezt a kifejezést (plenner) a Brainy Cut-tól hallottam először.
A sík dőlésszögére kell főként figyelni. Tudom, hogy ez nem sokat mond így – de bele kell – érdemes belenézni a leckébe!
Érdekes és nagyon jó anyag. Én pl. megtanultam ebben a leckében, hogy ennél a formánál a sík dőlésszögének a változtatása mindig más formát eredményez. Szóval ha a sík dőlésszögét nem tudatosan változtatjuk, akkor a hosszabbodó helyett – szélsőséges esetben – akár egészformát is kaphatunk – aminek nem “örülnénk”.
A fodrászmester gyakorlatban is megmutatja a “körbeplenner” vágását. Egy mutatós hosszabbodót vágott, ami lefele hosszabbodott, a kalapvonal felett pedig sávos lett. Szép munka! Gömbölyű fejbúb, nincs ellaposodva és szépen hosszabbodik lefelé. Jól összekombinálódott a sávos és a lefele hosszabbodó!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.12.
Egyre érdekesebb számomra, amiket itt hallok és látok.
Most már tudatosabban vágok neki a frizura kialakításának, mert rögzült bennem a vízszintes kiemelés és a függőleges levágás gyakorlati végrehajtása és fontossága. Rávilágít egy olyan problémára, hogy ha az elején nem mérünk, akkor teljesen elronthatjuk a frizurát. Tényleg nem mindegy, hogy mekkora az a rész, amit még le tudunk vágni. Ha nem így teszünk, akkor nem fog elérni a hajszál a vágás vonaláig – a körbeplennernél sem.
Új technika, új lehetőség, alig várom, hogy ezt is a gyakorlatban is kipróbáljam :) !

5. LECKE - TÖLCSÉR HOSSZABBODÓ ELMÉLETE ÉS VÁGÁSA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.12.
Ez a lecke is teljesen új megvilágításba helyezte nálam ezt a vágást! Hasonlóan szoktam én is vágni, de a kiemelési szögek nem olyanok voltak eddig, mint a videón látható. Tölcsér vágás, felemás tölcsér, mindkettő új fogalom, de nagyon érthető és szemléletes a magyarázat.
Ennek megfelelően a vágás bemutatója is teljesen érthető és átlátható. Puskás Bedő nagyon precízen és aprólékosan dolgozik és nagyon érdekes forma alakul ki a vágás során.
A vágás ellenőrzéséhez kapcsolódó magyarázat is érdekes volt számomra. Igaz, 2x is meg kellett nézni, mire nem bonyolódtam bele a gondolatba, hogy merre húzom, merre hosszabbodik. Itt lép be a tudatosság fontossága. Eddig is csináltam rutinból, de már tudom jól, mit miért.
Ebben a leckében rendkívül értékesek az összefoglaló gondolatok és ábrák. Nagyon szerettem ezt az anyagot is!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.12.
Tölcsér vágás… Így még sosem gondoltam hosszabbodóra – vagyis hogy a hajszálak végei egy “tölcsért” formáznak – pedig IGEN!
Ezt a fazont is másképp csináltam, és itt is elmondhatom, hogy az én módszeremmel sokszor visszamentem újra és újra egyazon területre, ahol jó néhány visszatérés után találtam rendben a munkámat.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lett jó a végeredmény, mert DE  :) !
Viszont ha el lehet érni egyszeri “munkával” ugyanazt, érdemes megtanulni!
Nagyon tetszett nekem ez a témakör, rendkívül hasznos a mindennapi munkámban! Köszönöm!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.12.
“Tölcsérvágás” – egy klasszikus hosszabbodó forma vágásával foglalkozott ez a lecke. Ez egy “csibészes” forma. Mindig szerettem volna tudni, hogy lehet elkészíteni. Most láthattam!
Olyan érthetően elmagyarázta a mérnök úr, és mutatta be a fodrász, hogy úgy érzem, meg tudom csinálni, ha odafigyelek… Még így is, hogy csak egyszer néztem meg a videót!!
Szuper jól oktat a BrainyCut! Szerencsés vagyok, hogy részt vehetek az oktatáson!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.12.
Nem győzöm mondani, hogy a hosszabbodó tényleg sokoldalú. Egy olyan formavilág, ami játékos könnyedséggel, változatosan kialakítható, csak el kell dönteni, hogy a vendégnek melyik fazon a legjobb.
Az iskolában, amit tanítanak, hát megmondom őszintén, hogy nagyon kevés ehhez képest, amit a BrainyCut ad. Egy jó technika elsajátítása profi munka eredménye. Érdemes visszatekinteni az előző leckékhez is.
Összefoglalva:MINDENKINEK AJÁNLANI TUDOM.
Ebben a leckében egy újabb érdekes technikát mutat be a fodrász, ami számomra megragadó, mert ilyet még soha nem is láttam, pedig néztem már sok videót, mégse találkoztam még ilyennel. “Tölcsér”-hez kötni agy hajvágást? Elsőre furcsa volt, de a végeredmény figyelemre méltó.
Ha találok egy vállalkozó szellemű vendéget, biztos elkészítem.

6. LECKE - BRAINYCUT MOTORIKA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.19.
Talán ezt a leckét néztem meg eddig a legtöbbször. Már a legelején is, mikor még belekezdtem volna a tanulásba, és azóta is újra és újra megnéztem.
Igazat kell adnom Villányi Lászlónak, valóban szükség van ennek a hét pontnak az ismeretére is ahhoz, hogy aztán bármilyen frizurát el tudjunk készíteni, legalábbis az eddigi ismereteim szerint mindenképp.
A választék készítés ismerete, a terület leválasztása, a passzék kiemelése és kontrollálása, a tetszés szerinti vágásirányok használata, a vonalhoz mérő vágás és a két távoli pont precíz összeköttetése mind fontos elem. Nagyon örülök, hogy már idáig eljutottam a tanulásban, mert egyre több és több új ismeret van a kelléktáramban, amivel megörvendeztethetem a vendégeimet és önmagamat is az élvezetes és változatos munkával. Sokkal jobb így dolgozni, hogy újabbnál újabb fogásokat tudok alkalmazni, mintha csak néhány megszokott sémát használnék.
Ma például nagyon nagy örömöt okozott, hogy volt egy olyan vendégem, akin kipróbálhattam a körbeplenner egy rövidebb változatát. Nem csináltam még így sohasem, de a vendégnek és nekem is nagyon tetszett a kész forma!
Ismét elérkeztem egy újabb akadályhoz: megint tesztmegoldás következett. Ezúttal elsőre hetet találtam el a tízből. Nagyon csalós volt számomra, mert úgy gondoltam első olvasatra, hogy ezt mind hibátlanul tudom, ám be kellett látni, hogy annyira mégsem. Valószínűleg újból meg kell még néznem a leckéket, hogy jobban rögzüljön az elmélet.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.19.
Technikai alaplépések…
Ha én döntenék a fodrásztanulók vizsgakövetelményeiről, ez lenne az első vizsga anyaga! Sosem értettem, miért kell borotvát, ollót adni a kezükbe… Szóval ebből a leckéből vizsgáztatnám Őket!
A teszt… Volt olyan kérdés, amit 5x olvastam el, hogy egyáltalán megértsem a kérdést!!!
Imádtam a 6. Leckét, nagyon hasznos anyag!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.19.
Választékok-leválasztások-kiemelések…
Ebből a leckéből megtanulhatjuk, hogy kell a választékokat készíteni és a kiemeléseket megfelelően végrehajtani. Ez fontos,hogy a vágásunk pontos legyen.
Ami még nagyon tetszett: a “kinövesztés”. Számomra ez nagyon hasznos anyag, mert az ujjaim rövidek, és emiatt keskeny passzékkal kell dolgoznom.
Ezekre minden témakörben odafigyeltem. Nagyon fontos tényezők! A “bob” jellegű formáknál hasznomra vált!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.19.
Ebben a leckében a BrainyCut összeszedte azt a 7 technikát, ami kell (és elég) ahhoz, hogy a fodrászok tudjanak a gyakorlatban is hajat vágni.
Mivel ez az alapja a gyakorlati hajvágásnak, nem szabad kihagyni. Ezt a leckét egyszerű regisztrációval is meg lehet nézni, egyfajta kedvcsináló és bevezető is egyben.
Valóban elengedhetetlen mind az, ami itt elhangzik, mert az elméleti képzés csak akkor sikeres, ha jó gyakorlati alapokra épül.
Érdemes figyelni, mert amit eddig nem tanultam meg – mint gyakorlati fogás -, azt akár már az elején megkaphatom.

1. LECKE - KOMBINÁCIÓ ELMÉLET

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.19.
Ez a lecke elsőre elég nehezen emészthető volt nekem. Nagyon jó volt átismételni az eddig tanultakat, újból átvenni a négy alaphajvágás tulajdonságait, külön jó volt bólogatva hallgatni Villányi Lászlót, és ismerősként üdvözölni a hallottakat.
Azonban ami utána következik, többszöri ismétlést igényelt.
Újra és újra, lépésenként visszatekertem a leckét, és újra megnéztem. Arányok, aranymetszés, a vágási és látványterület összefüggései ismerős fogalmak, de ezeket se magyarázta el nekem így még senki.
Kíváncsian várom a következő leckéket is!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.19.
Ez a lecke tulajdonképpen az eddigi tananyag elméletének tömörített áttekintése, összefoglalása. Viszont ahhoz, hogy tényleg értse az ember, kellett az előző 6 témakör összes leckéje.
Nagy örömömre szolgált a felismerés, hogy értem minden szavát, értem, és – időnként azon kapom magam, hogy – beszélem is a BrainyCut nyelvet! Valószínűleg mire megkapom a diplomámat, perfekt leszek!
Különböző vágási struktúrák és azok ilyen-olyan kombinációjából megalkotott fazonok, tulajdonságai, “viselkedése”, fejformára gyakorolt hatása…
Ami újdonság volt: aranymetszés szabályai szerinti hajvágás!
Sokat olvastam az aranymetszés harmóniát keltő arány-elméletéről, de még sosem jutott eszemben a frizura vonatkozásában.
Nekem ebben a leckében ez volt az AHA- élmény!
Köszönöm! :)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.19.
Ebben a leckében a Mérnök úr összefoglalta az eddig tanultakat – a személyre szabás szempontjából. Jó volt “átbeszélni”, hogy melyik struktúra milyen személyiségű-egyéniségű vendének ajánlott.
Tanulmányaim során nem volt részem ilyen részletes oktatásban. Minden szempontból figyelembe veszi a BrainyCut az egyes formákat. Milyen hatást keltenek, milyen a jellegük, hatásuk (játékos, komoly, hány funkciós, ad-e biztonságérzetet stb…). Fontosak a frizura ilyen tulajdonságai is. Szóba jött az arányosság is. Tanultunk az egyes formák összefüggéseiről is.
Érdekes témakörnek ígérkezik a “kombinációs” témakör!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.19.
Ez a lecke lehet akár az eddig itt elhangzottak összefoglalása, elég mélyen, de arra is szolgálhat, hogy visszanézzük azt, amit eddig hallottunk, vagy láthattunk – és a személyre szabásnál majd jól jön.
Sok mindent most értettem meg, és visszanéztem a sávos témakört.
Számomra a sávozás elmélete nem egyszerű, de most már megértettem. Megmondom őszintén, hogy ezt a fajta oktatási módszert minden iskolában bevezetném.
Köszönet érte, hogy kaptam ezt a lehetőséget, és még csak annyit, hogy az oktatókat, akik az iskolákban tanítanak, vagy megtanítanám rajzolni, vagy kötelezném őket, hogy vigyenek be egy babafejet, és mutassák meg rajta, hogy mit is próbálnak magyarázni.
Nekem nagyon bejött ez a fajta oktatás.

2. LECKE - TIPIKUS KOMBINÁCIÓK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.26.
Az alaphajvágások tanulása után nekem ez a témakör és ez a lecke már nehezebben felfoghatónak tűnik. Jobban kell gondolkodni, hogy hogyan is van? Többször kell nézni, többször átgondolni.
Utána már jobban ráébredek, hogy olyasmiről van szó, amit a munkám során alkalmazok, csak nem volt így nevesítve, a vágási módok területi arány szerint vizsgálva.
Esettanulmány – nagyon tetszik nekem ez a kifejezés, és sokat lehet belőle tanulni. Nagyon élvezetes Villányi Lászlóval nézni, és képzeletbeli vendégenként átgondolni, majd fejben lemodellezni az adott kombináció változatokat.
Tulajdonképpen valami hasonlót csinálunk munka közben is, csak eddig nem BrainyCut nyelven.
Olyan ez, mintha beszélni tanulnánk egy új nyelven.
Az eddigi leckék során gyűjtögettük a szavakat és fogalmakat, és most már egyre inkább mondatokká fűzzük, megfogalmazzuk a gondolatainkat, és ezek segítségével kezd összeállni az egységes kép.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.26.
Hát, igen! Biztos vagyok benne, hogy egy “fodrászati beavatkozás” sikere több tényezős. Talán furcsán hangzik, de szerintem min. 50% -ban függ a megfelelő frizura kiválasztásától, ahol nem csak a fejforma, forgók, homlokmagasság, …stb. dönt.
Nagyon fontos tényező a vendég személyisége, életstílusa, munkahely, beosztás… stb. Egy jó fodrász nem csak precízen dolgozik, hanem empatikus, jó emberismerő, hamar “levágja”, hogy milyen típusú ember ül a székében.
Ebben a leckében Villányi Lászlóval néhány esettanulmányt tárgyalhatunk meg.

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.26.
Nagyon jó anyagot tartalmaz ez a lecke!
Tanultuk az iskolában, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a frizura készítésénél.
Figyelembe vesszük a vendég alkatát, a haj minőségét, mennyiségét, növésirány, forgók…
A Brainy Cut viszont több fontos szempontot is figyelembe vesz, amire eddig nem is gondoltam!
Megtanultam ebben a leckében, hogy érdemes a vendéggel kicsit többet beszélgetni, mielőtt nekiállok a vágásnak – ez a vendég frizurájának is nagy előnyére szolgál!
Ez a lecke ismét megerősítette bennem, hogy fontos az, hogy gondolkodó fodrászok legyünk!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.26.
Fontos dolognak tartom a szakmámban, hogy minden esetben meg kell beszélni a vendéggel, hogy mit is akar, vagy szeretne valójában.
Sokszor hallom azt a vendégektől, hogy mivel reggel nem akar tollászkodni órákat a tükör előtt, ezért valami egyszerű formát szeretne, és ne kelljen sokat foglalkozni vele.
Amikor néztem a videót egy két formát fel is ismertem.
Érdekes megközelítés a kombinációk összetevőivel, illetve az összetevőkön belüli hosszokkal variálni a komplett frizura sziluettjét, tömegvonalát – így még nem közelítettem meg.
Örülök, hogy kezdőként olyanokat tanulok, amiket mások csak sok éves tapasztalat után kapnak meg a szakmától.
Egyszerű, hétköznapi “szürkeségükből” szeretnének kilépni a vendégek – ezért dolgozunk, hogy ha kimegy valaki az üzletből, akkor királynőnek érezze magát.
Várom a folytatást, nagyon.

3. LECKE - HALADÓ KOMBINÁCIÓ ELMÉLET

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.08.26.
Ez a lecke is nagyon hasznos információkkal gazdagította a vágáskombinációkkal kapcsolatos ismereteimet. Újabb fortélyokat tanultam, apróságokat, de mégis hasznosakat.
Amit eddig is tudtam, hogy hogyan “esszük meg” a tömegvonalat, most nevet kapott, és teljesen kézenfekvővé vált. Sok ábra, sok rajz, frizura fotók – mind nagy segítség a megértéshez, és ahhoz hogy átlássuk a lényeget. Ebben a leckében nem jelentek meg újabb fogalmak, csak az eddig tanultakat alkalmazzuk.
Most már jobban átlátom, hogy milyen hatása van a kombinációnak a textúrára és a sziluettre, és milyen változások történnek, ha az induló hajhosszok különbözőek.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.08.26.
Különböző vágási struktúrák kombinácóiból végtelen frizura készíthető…
Úgy látom, most rakjuk össze, amit eddig tanultunk.
Mit “csinálunk” a különböző struktúrával vágott szekciók találkozási területeivel? El akarjuk tüntetni, vagy éppen kihasználjuk?
Mi döntünk: minden választásunknak más-más frizura lesz az eredménye. :)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.08.26.
Ez a lecke szinte teljes egészében új anyag számomra. A különböző frizura formák kombinálásáról szól.
Már az előző leckében is éreztem, hogy nagyrészt új ismeretekre tehetek szert a kombináció témakörben, de nem gondoltam, hogy ennyi új dolgot tanulhatok annak érdekében, hogy jól tudjak elkészíteni egy frizurát!
Én csak annyit tudok hozzáfűzni még, hogy: – kezdő, haladó, sikeres… stb. fodrászoknak is figyelmébe ajánlom!!!
Érdemes belevágni a BrainyCut tananyagába, akármilyen szinten és bármennyi éve is tevékenykedik bárki a fodrász szakmában.
Ebből az oktatásból minden fodrász tanulhat sok új és hasznos dolgot, ami a szakmai pályáján sikert eredményez!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.08.26.
Kezdő fodrászként elméletben és gyakorlatban csak a nagyon alaphajvágást tanultam meg.
Nem mertem kombinálni a vágási technikákat, de ez a lecke segít megérteni és megtanulni, hogy milyen jó kis kombinációkkal milyen frizurákat lehet készíteni.
Láttam már, hogy hogyan készítik, de nem tudtam, hogy miért van az úgy. Bátran nekivágok most már a kombinációknak, mert a lecke segített megérteni, hogy érdemes, mert más és más lesz a textúra és a sziluett – azaz a látvány…
Ez a lecke még azt is megmutatja, hogy hogyan tudjuk befolyásolni a nyújtást és a kerekítést is.
Érdemes figyelni, mert azért nem mindegy, hogy kinek milyen frizurát készítünk.

4. LECKE - A TELJES CROSS CHECK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.02.
Ebben a leckében megismerhettem, hogy hogyan tudom leellenőrizni az elkészült hajvágást BrainyCut módon. Nagyon szemléletes a modellezés, hogy hogyan néznek ki a különböző alaphajvágások sablonjai, amire aztán épül az egész cross check elmélet. Alapos a magyarázat és a rajzos szemléltetés is. Valóban úgy jó, minél többször nézzük meg a videót, én ezt a leckét 5x néztem meg.
Eddig is mindig leellenőriztem az elkészült hajvágásaimat, de soha nem ilyen tudatossággal, ahogy ebben a leckében tanultam. Bevallom őszintén, velem is előfordult már az, amit Villányi László elrettentésként említ a videóban. Bizony, én is cross check során, mikor találtam egy kiálló szögletet, abban a pillanatban levágtam. Többé nem teszek ilyet!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.02.
Cross check… Amikor az ember kezdő fodrász, akkor az önellenőrzés abban merül ki egy jó ideig, hogy újra felveszi ugyanazokat a passzékat, ugyanolyan sorrendben, mint ahogy vágta a fazont… Aztán egy idő után rájön, hogy egyszerűbb a passzékra merőlegesen belefésülgetni, itt-ott. Ha valahol pontatlanság van, az azonnal kiderül.
Aztán amikor a BrainyCut Hair Academy diákja lesz, akkor már pontosan, tudatosan meghatározott helyen-szögben… stb. ellenőriz…
Megint csak azt tudom mondani: az iskolákban így kéne tanítani!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.02.
Ebben a leckében, a 4 alapforma (struktúra) vissza-ellenőrző sablonjait tanultuk. Megtanultuk, hogy milyen szöget, ill. milyen alakzatot kell kapnunk az ellenőrzött passzé formavonalán.
“Milyen munkaválaszték rendszert válasszunk az ellenőrzéshez? – Hol válasszam le? Miért éppen ott?” Erre, és még sok más kérdésre választ kaptam!
Így tényleg sokkal egyszerűbb!
Fontos hogy helyesen tudjuk ellenőrizni a munkánk minőségét és a frizura szerkezetét / struktúráját!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.02.
Szoktam cross check-elni – a vendégek nem értik, hogy mit is csinálok olyankor :-) . A cross check fontos, ha precíz munkát akarok.
Ebben a leckében rajzos módszerrel és modellezett alakban is lehet látni a cross check lényegét. Érdekes és megérthető, hogy miért is van rá szükség.
Nekem ellenőrzés közben előfordult, hogy a kiemelt passzé formavonala megtört. Ezt azzal finomítottam, hogy levágtam a csúcsot. Most már tudom, hogy ezért nem sikerült sokszor a végeredmény.
Egymásra épül az egész tananyag! Most már értem, hogy ha úgy emelem ki az ellenőrizendő passzét, ahogy tudatosan kell, akkor nem lehet meglepetés a végeredménynél.
Figyelni kell még a kombinációknál is, mert ott előfordul a formavonal megtörése, és az éppen úgy van jól – ezt tehát nem vágjuk le, mert azzal elrontjuk az egész frizurát!

1. LECKE - BRAINYCUT HOLISZTIKUS VENDÉGSZEMLÉLET

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.02.
Már látom előre ebből az első leckéből, hogy ez a témakör is a kedvencem lesz!
Nagy élvezettel néztem végig egymás után 4x, és nagyon örülök annak, hogy igazolást kaptam arra, hogy nem csak a beterítő kendő fölötti részen kell az összhangra törekedni, hanem az alatta levő résszel és a vendég egész személyiségével is.
Bizakodok abban, hogy a további leckék során Villányi László majd BrainyCut nyelven is elmagyarázza azt, ami nekem a vesszőparipám, hogy a hozzám hasonló magas, nagydarab nőknek miért nem jó a pici haj, még ha az arcához illene is. Én azt szoktam mondani, hogy nem jól mutat az, ha egy tornyon ül egy mogyoró. De vajon az is lehetséges, hogy mégis jó? Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.02.
A holisztikus szemlélettel az élet több területén találkoztam – többek közt ebbéli hitem miatt megyek inkább természetgyógyászhoz orvos helyett – ha gondom van.
A fodrászat területén még nem találkoztam eddig ezzel a kifejezéssel, de nagyon tetszik az összefüggés! Harmónia keresése a fodrászatban!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.02.
Személyre szabás: milyen frizura lenne előnyös a vendég számára? Mi állna neki jól?
Tanultam erről is. Pont a mai napon tévedt be egy vendég, gömbölyű fejformájú-kicsit dundi testalkatú… Korábban – a “kerek archoz hosszabbodót!” “szabály” szerint. mindjárt vágtam volna neki egy hosszabbodót. Most viszont – mivel azt tanultam, hogy csak abból, hogy pl. kerek arca van valakinek, nem következik feltétlenül a hosszabbodó (“vessük el a recepteket”) – nem készítettem el a frizuráját, hanem átbeszéltük a lehetőségeket, megbeszéltük, hogy keres még, addig Ő is átgondolja, hogy milyen frizurát tudna elképzelni magának. Összegyűjt fotókat az elképzelésekről.
Már alig várom a további leckéket, hogy megtudhassam, mi lenne a megfelelő megoldás az “egyensúlyra”!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.02.
Érdekes megközelítés a holisztikus vendégszemlélet is.
Bele kell látni a vendég lelkébe, és a frizurát összhangba kell hozni ezzel, és még az alkatával, az arányaival is.
Az tényleg jó ötlet, hogy egy kicsit akár át is formáljuk a vendéget. Lehet, hogy ahol előzőleg készítették a frizuráját, nem is figyeltek arra, hogy ki is az illető, és mit is szeretne igazán. Csak vágták, csak vágták, nem törődve azzal,hogy az lehet, nem is áll jól neki…
Ezért tartom én is fontosnak a személyre szabást. Ha sikerült jó frizurát kitalálni, aminek a vendég is örül, akkor magabiztosabban állhatok neki a munkának.

2. LECKE - FRIZURA AJÁNLÁS MEGALAPOZOTTAN

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.09.
Ebben a leckében a különböző személyiség típusokról volt szó, és arról, hogy hogyan tudjuk kideríteni azt, hogy melyik vendég melyik típusba tartozik, és hogyan tudunk – ennek alapján, ezt figyelembe véve – frizurát ajánlani.
Érdekes, apró praktikákat, “varázslatokat” tanulhatunk, amiket jól lehet a munkánk során alkalmazni.
Számomra ez a lecke igazolást adott arra a gyakorlati tapasztalatra, amit a szakmában töltött 32 év alatt tanultam a vendégek személyiségtípusairól.
Ahogy Villányi László ábrákkal, fényképekkel alátámasztva ismertette az egyes típusokat, szinte leperegtek előttem az arcok, és csak bólogattam magamban, gondolva hogy igen, igen, pontosan így tapasztaltam én is. Néha jót mosolyogtam, mert teljesen jó és életszerű példákat hozott fel, szemléltetve hogy kinek milyen frizura ajánlható. Természetesen, mindezt BrainyCut nyelven.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.09.
Szerettem ezt az anyagot :) .
A mi szakmánkban az egyik legjobb dolog az emberek “megfigyelése” és megértése. Én élvezem! Mit mond a szája? És mit a teste? A test kevésbé “gondolja” meg, mit mondjon…
Ha valaki – függetlenül attól, hogy fodrász vagy sem – képes megérteni az emberek metakommunikációs nyelvét, óriási előnyt szerez másokkal szemben. Hiszen ha tudjuk ki Ő, milyen Ő, akkor szinte azt is tudjuk, mire vágyik.

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.09.
Ez a lecke megint nagyon hasznos előadás!
A vendég személyiségét kommunikáció, testbeszéd és öltözködés alapján határoztuk meg. Tanácsot kaptam abban is, hogy a visszahúzódó, nem túl beszédes vendég esetében mi alapján tudjuk megállapítani a személyiséget, hogy ehhez illő frizurát készíthessünk.
Sok mindent megtudhatunk ebben a leckében is a személyre szabásról!
Villányi László nagyon jó és figyelemfelkeltő előadó! Szerencsés vagyok, hogy ilyen jó tanítóm van! Mindenkinek ajánlom!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.09.
Ebben a leckében olyan megközelítést kaptam a frizura készítésnél, ami segít a vendégnek is meg nekem is, a tökéletes eredmény eléréséhez.
A rendezvényekre, vagy alkalmakra készülő frizuráknál egyszerűbb a helyzet: megkérdezem, milyen lesz az öltözék, vagy milyen alkalomra készül a frizura, és ehhez képest próbálok valami jót vágni.
De hogy a hétköznapokra hogyan lehet kideríteni, hogy mi lenne jó a vendégnek, ez már összetettebb a kérdés. Persze megoldható.
Ha beszélgetek a vendéggel, és oda is figyelek rá, akár a rejtett jelekből is tényleg megtudhatom, hogy mi az elképzelése. Így nem érhet csalódás.
Megtanultam azt is, hogy figyelembe kell venni a vendég “ego”-ját is.
Ezek után így fogok dolgozni.

3. LECKE - OPTIKAI SZABÁLYOK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.09.
Ebben a leckében a hajvágásos személyre szabást teljesen új alapokra helyező optikai szabályokat ismerhettem meg. Érdekes megvilágítást mutatott meg, ilyen formában eddig nem hallottam még ezeket a dolgokat, ez a BrainyCut újítása. Érdekes és elgondolkodtató, tulajdonképpen ezek a dolgok alapjaiban nem ismeretlenek, de ebben az elgondolásban, mint szabályok, nagyon helytállóak és oda illőek.
Rövid kis lecke, könnyen értelmezhető és befogadható. Talán számomra ezek a rövidebb, és a maximum 30-35 perces leckék élvezetesebbek, könnyebben beépíthetők a napi ritmusba és könnyebben tanulhatók. Szerettem ezt a leckét, pont ezért, és azért mert a könnyű tanulhatóság mellett nagyon hasznos információkkal is gazdagodtam.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.09.
Ritkán fordul csak elő, hogy tökéletes a vendégünk arca, haja, arányai…stb.
Ebben a leckében Villányi László olyan optikai kellékeket, eszközöket mutat meg, amivel picit becsaphatjuk a szemet. Mert ugye, ha ismerjük a trükköt, amivel pl. egy széles arcnál nyújtó hatást érünk el… akkor tulajdonképpen meg tudunk nyújtani egy arcot. Ami úgy néz ki, mintha……. az AZ :)))
Többször jeleztem, hogy szobrászok vagyunk!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.09.
Ez egy rövid, de tartalmas, sokat mondó lecke.
Öt “szabályt” tanultunk ebben a leckében. Arról szólnak ezek a “szabályok”, hogy mit kell tudni ahhoz, hogy a hajvágás eszközeivel korrigálhassuk az arc nem előnyös tulajdonságait – “optimalizálhassuk” az arcot, a látványt.
Már alig várom a következő leckét, hogy megtanulhassam az öt új szabály gyakorlati alkalmazását!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.09.
Soha nem gondoltam, hogy az “optikai csalódások” jól jöhetnek a személyre szabásnál. Tényleg fontos megismerni az optikai szabályokat. Ez a lecke előkészíti azt, hogy hogyan is javítsunk a vendég kinézetén, éppen az optikai trükköket alkalmazva.
Várom a folytatást. Izgalmas témakör elé nézünk.

4. LECKE - A FEJ ÉS AZ ARC - A SZEMÉLYRE SZABÁS FŐ TERÜLETEI

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.16.
Ez a lecke is nagyon érdekes volt számomra. Annál is inkább, mivel belőlem egész életemben hiányzott az a képesség, hogy előre meghatározott sémákba be tudjam kategorizálni a vendégeim arcformáját.
Mindig kétségbe estem, mikor beült a székembe egy vendég, és arra kért, hogy mondjam meg, hogy mi áll jól neki, mert én vagyok a fodrász, és biztosan tudom… Nem mindig tudtam, csak találgattam, meg ugye idővel kialakul egy rutin is.
Nagyon tetszett ebben a leckében, hogy képekkel illusztrálva tanulhatjuk meg, hogy milyen szempontok alapján tudjuk megállapítani, hogy melyik frizura előnyös, és min kellene korrigálni ahhoz, hogy az optimálisnak tekinthető ovális arc hatását keltsük a frizurával. Példák hosszú során végigvezetve, alapos magyarázattal tanulhatunk. Érdekes, új dolgokat tanultam: pl. nem ismertem a konvex és a konkáv profil megnevezést. Minél többször nézzük meg a videót, annál jobban rááll a szemünk az adott problémák felismerésére, és az orvoslására is.
Nagyon hasznosnak gondolom ezt a leckét minél többször megnézni!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.16.
Sok anyagot, elméletet, magyarázatot láttam, hallottam az évek során az arcformákról és hozzájuk tartozó frizura ajánlásokról…
Valahogy sosem volt egyértelmű, legtöbbször nem értettem vele egyet.
A BrainyCut egy mindenkire adaptálható “sablont” mutat meg, ami mégis teljesen egyéni megoldásokat tesz lehetővé…
Nem kezdenék bele, nézd meg! Messze a legjobb anyag, amit valaha láttam!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.16.
Korábban tanultunk az arcformákról. Ovális, szögletes, kerek, háromszög, szív alakú… Elmondták, hogy melyik arcformához milyen frizura illik…
És soha nem tudtam pontosan meghatározni, hogy a vendégnek milyen az arcformája.
A BrainyCut rávilágít, hogy miért. Ebben a leckében megtanultam, hogy a korábbiak szerint nem igazán lehet tényleg a vendéghez illő frizurát készíteni. A BrainyCut azt mondja: az arcformákat nem lehet egyértelműen kategorizálni.
Az arc korrigálására, az előnyös kiemelésére és az előnytelenről történő figyelem-elterelésre a BrainyCut optikai szabályok segítségével – alkalmazásával tanít megoldásokat. Erről szól ez a lecke.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.16.
Elég összetett leckéhez értem. Korábban azt gondoltam, hogy elég a személyiséget és az öltözet vizsgálni a frizura kialakításához.
Ám mivel nem egyforma a vendégek fej- és arcformája (ahogy a tükörben nézem a vendéget, ez mindig szembe is ötlik), figyelembe kell venni ezeket a dolgokat is.
Összhangban kell legyen a komplett arc és a hajforma :)
Mivel nem vagyunk plasztikai sebészek, valamilyen megoldást kell találni az előnyös kiemelésére, az előnytelen eltakarására, háttérbe szorítására.
Nincs egyszerű dolgunk, de most megtanultam a leckéből és a BrainyCut segítségével, hogy ha megfigyelünk minden tulajdonságot, és tudjuk, hogy milyen eszközeink vannak – és ezeket képesek is vagyunk használni, akkor tökéletes lesz a személyre szabás.
Új megközelítés számomra, hogy mi is az egyenes profil, meg a konvex és a konkáv profilok. Most már ezeket is figyelembe fogom venni. A lecke megtanít, hogy hogyan lehet ezeket is egyszerűen kompenzálni – ha szükséges.
Ami tehát nem előnyös, azt eltakarjuk, vagy elvonjuk róla a figyelmet, amit ki akarunk emelni, odairányítjuk a tekintetet. Hogy hogyan?
Ehhez kell a BrainyCut tudás.

5. LECKE - A FRUFRU

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.16.
Ez a lecke is rendkívül tanulságos volt számomra, mivel a frufru a személyre szabás legfontosabb eszköze.
Ismét számos új információval gazdagodtam.
Megismerkedtem a frufruk osztályba sorolásával. Ezek ismeretében már magabiztosan tudok válogatni a kelléktárban, amivel kedvezően tudom korrigálni a vendég arcát. Itt is fényképek sorával illusztrálva tanulhattam meg az adott frufru fajták jellemzőit és optikai hatását. Ebben a témában is az a tapasztalatom, hogy minél többször tanulmányozom a fotókat, annál inkább rááll a szemem a lényegre.
Újdonság volt számomra az átlapolt frufru is, mert pont ilyet eddig nem készítettem még, de biztosan ki fogom próbálni. Nagyon szemléletes és alapos az átlapolt frufruhoz tartozó rajzos bemutató és a hozzá tartozó magyarázat is. Mindezeket megfejelve, még gyakorlati bemutatót is láthattam a lecke végén.
Ez az egész témakör nagyon érdekes és közelálló volt hozzám, amit az bizonyít a legjobban, hogy a témakör végén levő tesztet első nekifutásra hibátlanul sikerült megoldanom!
Nagyon örültem neki, mert ilyen mostanában nem fordult elő velem.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.16.
Frufru…
Egy hosszú lecke, kizárólag a frufrunak szánva. A frufru szerintem is a legfontosabb optikai eszköz az arcforma befolyásolására. Ezt a leckét végignézve még inkább megszilárdult ez a meggyőződésem. Nagyon jó anyag!
Majd’ minden ember arcán van, vagy vannak olyan szemet gyönyörködtető pontok, részek, amire ha rá tudjuk vezetni a tekintetet, akkor elbagatellizálhatjuk azokat a részleteket, amik kevésbé előnyösek.
Miért nem fodrász iskolai tananyag????

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.16.
A frufru…
A frufru szerintem az egyik legfontosabb része a frizurának. Nehéz eldönteni, hogy milyen frufru állna jól a vendégnek.
A BrainyCut segítséget nyújtott ebben a témában is. Megtanultuk ebben a leckében, hogy melyik frufru nyújtja és melyik szélesíti az arcot – és hogy MIÉRT?! – és még sok más információval is gazdagodtam.
A BrainyCut rávilágít, milyen frufrut lenne előnyös készíteni egy adott személyiséghez.
Mindemellett a fodrászmester gyakorlatban is mutatott-vágott frufrut.
Nagyon érdekes vágást láthattam, ami teljesen új volt nekem!
Hasznos és tanulságos volt ez a lecke is a számomra!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.16.
Ez a lecke egy olyan fontos kérdést feszeget, mint a frufru.
Az teszik, hogy a BrainyCut a természetes esés fogalmával magyaráz, mert vághatjuk így vagy úgy, végül is a természetes esés lesz a meghatározó.
A frufru kialakítása nem egyszerű, mert a végeredmény tekintetében senki sem úgy akar kinézni, mintha a fejére tettek volna egy bilit, és körbevágták volna. Sokszor találkoztam már ilyennel. Túl rövidre levágott frufrut is sokat láttam már – nem csodálom, ha valaki azt mondja, hogy nem akar frufrut soha többé.
Azt is most tanultam meg, hogy a frufru “mennyisége” sem mindegy. Figyelembe kell venni a haj minőségét, mert ez is nagyban befolyásolhatja a formát.
Azt soha nem gondoltam volna, hogy a vonalhoz mérő vágási technikát itt is lehet alkalmazni, de lám, mégis.
Mind ezt gyakorlatban is követhetjük ebben a leckében. Új technika, amit még nem láttam, hogy így is készíthető! Mindenképpen kipróbálom egy vállalkozó kedvű vendégen. :-)
Most is sokat lehetett tanulni, érdemes részt venni ezen oktatáson. Előnye sok van, hátránya?: NEM találok ilyet!!!!

1. LECKE - SZEMÉLYRE SZABÁS AZ ARCON TÚL

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.22.
Ez a lecke is újdonságként hatott rám, annak ellenére, hogy sok olyan dolgot mutatott meg, amit eddig is tudtam.
Nagyon jó fotókkal szemléltetve mutatta be az alkat adta problémákat, a nyak problémáit, valamint a hajvonal adta nehézségeket, és azok megoldását is.
Az, hogy a széles váll és a csapott váll is korrigálható a frizurával, bizony, eddig soha nem jutott eszembe, és nem is hallottam még senkitől sem.
Ezután a lecke után már egyre magabiztosabban tudom használni a BrainyCut optikai szabályait, ami az alapja az egész személyre szabásnak. Végre megerősítést kaptam a tornyon ülő mogyoró problematikámra is, a sziluettek kapcsán. Valóban nagyon fontos, hogy el tudjunk vonatkoztatni, és a sziluett meglátásával egyből szembeötlő, hogy harmonikus összhatást nyújt-e, amit látunk.
Ez után a lecke után már pontosan tudom, hogy miért volt több szempontból is előnytelen a profilképemen hordott frizurám, és már azt is tudom, hogy milyet fogok vágatni ha legközelebb fodrászhoz megyek.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.22.
Személyre szabás az arcon túl…
Többször felmerült bennem a kérdés míg a videót néztem, hogy ki ez a Villányi László? Most akkor mérnök?, fodrász?, designer?, kommunikációs szakember?, coach?
Ez az anyag tényleg túlmutat az eddig ismert “milyen frizura illik az archoz?” anyagokon. Jó pár 1000 hajvágáson túl vagyok, de csendben bevallom, hogy a vállak szélessége, keskenysége, csapottsága stb. azt hiszem sosem befolyásolta a frizura-tervezésemet. Persze nyilván az ember néha ösztönösen érez rá egy csomó dologra, de…
Még azt is eredményezte nálam ez a lecke, hogy többé nem viselek pánt nélküli felsőt – ugyanis olyan széles a vállam, mint egy génkezelt NDK-s úszónőnek :-)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.22.
Személyre szabás az arcon túl…
Ebben a leckében is nagyon sok új információt kaptam a személyre szabásról. A Mérnök Úr eddig a vendég személyiségéről beszélt és elmondta azt is, hogyan készítsünk frizurát a vendég arcvonásaihoz / “arc tulajdonságaihoz”.
Itt, ebben a leckében a vendég teljes egészét-alkatát vettük figyelembe. Mostanra nagyon sok újat tanultam arról, hogy milyen frizura lenne előnyös a vendég számára.
A szakmunkás tanulmányaim során nem sikerült ilyen hasznos információkhoz jutnom! Ez a tudás most segít abban hogy a vendégem számára előnyös frizurát készítsek!
Várom a folytatást…

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.22.
Az iskolapadban ültünk. Azt mondta az oktatónk, hogy “most csak ennyi. A többit majd az élet.”
Ezzel nincs is gond, mivel a szakma, amiben jelenleg is dolgozom kreatív.
Rá kell jönni az ideális és mindenki számára megfelelő frizura kialakítására. Sok minden befolyásolja mindazt amit el akarunk érni.
De azért az sem árt, ha valaki összefoglalja, hogy mikre érdemes figyelni, mik a buktatók, mi miért van.
Egy biztos. Nem lehet ráerőltetni valakire azt amit nem akar.
Meghallgatom mit akar, én is látom valahogy, és megegyezünk egy olyan formában, ami az arany középút.
A leckében számomra újdonság a hajvonal meghatározása nőknél, hogy mennyire van magasan.
Egy a lényeg: egyben kell nézni az egészet.
Ha ezt alkalmazom, akkor mindenki elégedett lesz.

2. LECKE - A SZEMÉLYRE SZABÁS KORLÁTAI

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.22.
Vékony haj, vastag haj, sok haj, kevés haj, és még számos tényező, ami megoldandó problémaként kerül elénk a hajvágás során. Villányi László mindenre kínál megoldást! Megtudtam, hogy rugalmas haj vágása során az “emelet szabály” érvényesül. Bár gyakorlatban már számtalanszor szembesültem ezzel, nem tudtam, hogy ez a neve. Érdekes vizsgálati módszert is tanultam a haj rugalmasságának a vizsgálatához, biztosan ki fogom próbálni!
Nagyon jó megerősítés volt számomra az, hogy hullámos haj esetén használjuk ki a hullám adta lehetőségeket az új frizurában, mert ettől könnyen kezelhető lesz a vendég számára, továbbá a hajnövekedési minták figyelmen kívül hagyása is megkeserítheti a sikeres hajvágásunkat.
Megismerhettem a BrainyCut hajvágás menetét és a tervezés lépéseit. Megtanultam, mennyire fontos a frizura-tervezésben a holisztikus vendégszemlélet, és a megfelelő kommunikáció. Különösen tetszett a történet, amivel Villányi László szemlélteti a kommunikáció fontosságát.
Itt már nagyon fontos a tudatosság, mit, mikor, hogyan és miért alkalmazzunk, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk.
Számos hasznos tanácsot kaptam arra vonatkozólag, hogyan tudom megtartani a vendégeimet, és nagyon egyetértettem vele, mert én is pont ezeket vallom.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.22.
Személyre szabás korlátai…
Ez egy fontos momentum! Néha bizony a vendég egy olyan fotóval, kívánsággal érkezik, amit az Ő hajából lehetetlen megvalósítani.
Egyrészt ezt fel kell tudni ismerni, és kíméletesen, de határozottan át kell beszélni vele. És olyan megoldásokban kell gondolkodni, ami mindenki számára kielégítő eredményt hoz.
A haj rugalmassága nekem eddig egészen mást jelentett. A rugalmasság “próbát” kipróbálom :)
Érintőlegesen némi szakmai etikai kérdés is előkerült! – sajnos nem véletlenül!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.22.
Ebben a leckében a haj minőségét, mennyiségét, vastagságát, növés-irányát és még sok más tulajdonságot figyeltünk meg, ami egy hajas fejbőrön előfordulhat.
“Megbeszéltük”, hogy az adottságokból mit lehet kihozni, illetve mire érdemes odafigyelni. A mérnök úr elmondta, mit, milyen szempontokat kell / érdemes figyelembe venni frizurakészítésnél.
Megtanultuk azt is, milyen különbség van a száraz és a vizes haj között: mire kell figyelnünk ha szárazon, és mire, ha vizesen vágjuk a hajat.
Sok érdekes és hasznos dolgot tanultam ebben a leckében is. Sokan nem is gondolnánk mi mindent figyelembe kell vennünk a frizurakészítés során.
A személyre szabás leckéiben nagyon sok új dolgot tanultam, ami nagyon fontos és nélkülözhetetlen tudás egy jó fodrász számára!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.22.
Nem létezik egyforma haj, csak hasonlók vannak. Abban viszont egyet lehet érteni, hogy vannak vékony szálú, vastag szálú, valamennyire sűrű, valamennyire ritka hajak.
Tapasztalat szerint, ha ezek megfigyelésével kezdem a munkát, akkor sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint amikor egyből a fejmosóhoz küldöm a vendéget.
Kihívás az egész szakma, de most már sok mindenre figyelve elérhetem az arany középutat.
Ez a lecke egy kicsit inkább a hajdiagnosztikára vonatkozik, de szerintem nagyon is hasznos, mert enélkül nem lehet frizurát készíteni.
A lecke vége felé van egy kisebb fajta összefoglaló, hogy mi mindenre is érdemes figyelni hajvágás előtt, és közben.
Sokat tanultam most is.

3. LECKE - FRIZURÁK ÉRTÉKELÉSE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.29.
Ebben a leckében világhírű celebek fotóin követtük végig, hogy melyik arcformához milyen frizura előnyös, a BrainyCut elmélete alapján. Ez a lecke is azok közé tartozik, amit minél többször néztem meg, annál jobban élesedett rá a szemem a problémás részekre, és tudtam felismerni, hogy mi miért nem előnyös illetve előnyös az illető arcformájához.
A videó nézése közben eszembe jutott néhány eset, amikor a meglehetősen elálló fülű vendégnek olyan frizurát javasoltam, ami nem hangsúlyozta volna ki ezt az előnytelenséget, ám mégis ragaszkodott hozzá hogy nyírjam ki a füle körül a hajat, mert ő most ezt szeretné, és nem zavarja az elálló füle, hova tovább, neki ez így tetszik. Ilyen esetben nem tudtam mit tenni, ha nem lehet lebeszélni róla, akkor azt kell csinálni amit a vendég kér, mert az ő megelégedése a legfontosabb.
Azonban bemutatók során valóban érthetetlen, hogy a bemutató fodrász miért vetemedik arra, hogy ilyen szörnyűségeket kövessen el. Ráadásul szakmai közönségnek készül, remélhetőleg mindenkinek szemet is szúr, hogy ezt nem kellett volna. Sok esetben szakmai lapokban publikálják is ezeket a fotókat, és nem lehet érteni, hogy miért?
Miért nem veszi figyelembe a modell adottságait, vagy ha adott kollekciót kell készíteni ugyanolyan frizurákkal, akkor legalább úgy választanának hozzá modellt.
Hiába gyönyörű egy frizura, ha nem illik a modellhez.
Valóban nagyon igaz hogy a vendég egészét is kell nézni, nem csak a frizurát. Ebben is nagyon egyetértek a videón látottakkal.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.29.
A személyre szabást, optikai eszközök befolyását az összképre így lehet igazán látni…
1-1 celeb különböző frizurákkal, amik helyenként nagyon félre sikerültek, néha bitang jól eltaláltak!
Laci elmondja, hogy mitől zavaró a zavaró, és mitől harmonikus a harmonikus! -szerinte!
Imádom, hogy mindig hozzáteszi, hogy: “Ne higgy nekem! Lehet, hogy nincs igazam! Szerintem!” – persze mindig igaza volt eddig!
A múlt héten egy régi, de ritka vendégem előállt egy, az arcához nagyon előnytelen frufru igénnyel… BrainyCut előtt is az lett volna a véleményem, ami, de ha hallottátok volna, hogy milyen gyönyörűen beszéltem az érveim mellett!!!!!
Köszönöm Laci!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.29.
Ebben a leckében arról tanultunk, hogy az archoz, annak tulajdonságaihoz képest milyen frizurát lenne előnyös készíteni.
Hasznos volt ez a lecke, mert sokszor fordul elő, hogy a vendég megkérdezi, hogy milyen frizurát javaslok,vagy olyan frizurát kér, ami nem előnyös az adottságaihoz.
Mert ugye nem csak az a fontos, hogy jó, és a divatirányzatnak megfelelő frizurát készítsünk, hanem fontos az is, hogy a vendégnek mi áll jól, mi lenne neki előnyös. A vendégünk így lesz elégedett.
Mi pedig akkor leszünk jó fodrászok, ha átgondoltan tervezünk/készítünk a vendégnek frizurát. Úgy, hogy figyelembe vesszük az adottságait is – hogy mi állna jól neki.
Ez a lecke nagyon hasznos és elengedhetetlen tudást ad ahhoz, hogy (jól) gondolkodó fodrászok legyünk!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.29.
Frizura értékelés…
Ebben a leckében bebizonyosodik, hogy hiába vált már be valakinél egyfajta hajvágási technika, az nem biztos, hogy másnál is jó lesz.
Fontos dolog figyelni a fejformára, a homlokra, az állra – az arc minden összetevőjére – mert ezek nagyban befolyásolják a frizura kialakítását.
Ennél a leckénél celebeken kerül bemutatásra, hogy mi az amiről el kell (vagy el kellene) vonni a figyelmet, és mi az amit pedig meg kell (vagy meg kellene) mutatni.
A cél, hogy “jót tegyünk a vendéggel!”
Lehetne ez a mottója minden fodrásznak :)
Sajnos még mindig sok olyan vendég van, aki meglát egy celebet, vagy egy híres embert a médiában, és olyan hajat szeretne.
Sokszor csak hasonlót lehet (vagy érdemes!) neki készíteni, mert olyanok az adottságai. De hát az a dolgunk, hogy ezt le tudjuk kommunikálni.
A leckében jó megközelítések és ötletek is vannak, amiket lehet, érdemes alkalmazni is.

4. LECKE - A CÉLT TÁMOGATÓ MELÍR

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.09.29.
Ebben a rövid kis leckében a funkció melírok különböző fajtáit követtük végig fotókkal illusztrálva.
Jó volt végigtekinteni a lehetőségeken, hogy milyen módszerekkel lehet mégjobban kiemelni a vágást, illetve alakítani az optikai összhatást.
Eddig is készítettem különböző melírokat a vendégeimnek, de a látottak után ezt majd teljes tudatossággal teszem!
Ahogy haladtunk szépen sorban az egyes melír fajtákon, gondolatban már láttam is hogy melyiket kinek készítettem el, és egyből azt is megállapítottam, hogy jó választás volt-e vagy sem.
Nagyon hasznos ez a lecke, jó kiegészítés a vágáshoz, hiszen ezzel is hozzájárulunk a vendég legharmonikusabb összképének a kialakításához, kiegészítve a vágást!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.09.29.
Imádok melírozni, satírozni!
Szemtelenül merem állítani, hogy nagyon jó vagyok benne! A színek -legyenek egész finom, vagy erőteljesebb kontrasztok – csodákra képesek! László ebben a leckében azt mutatta meg, hogyan lehet “ráerősíteni” a vágásra, vagy éppen szembe menni vele.
Nagyon rövid anyag, sajnos :( .

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.09.29.
Melír?…
A melírt eddig mindig úgy készítettem, hogy a vendég kívánságát vettem figyelembe. Volt olyan is hogy egy adott frizurához javasoltam: rakjunk bele egy-két világos tincset, vagy javasoltam, hogy rakjunk a vörös alap mellé egy két feketét, esetleg ibolya árnyalatot, mert az jól passzolna a színhez.
Tanultam különböző melír technikákat is.
De olyat még nem tanított nekem senki, hogyan lehet összehozni a melírt a vágással.
Örülök, hogy egy ilyen leckét is belekerült az oktatásba, még ha sokak szerint, látszólag nem tartozik a melír (festés) a vágáshoz.
Ez a lecke megmutatta: igenis, rá lehet erősíteni, ki lehet hangsúlyozni a mellírral a vágással elérendő célt, látványt!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.09.29.
A melírról még soha nem gondolkoztam úgy, hogy azzal befolyásolhatjuk a vágás eredményét, a vágással kialakított látványt.
Megtudhatjuk, hogy hogyan lesz dögösebb és vadabb egy frizura…
Rövid leckéről van szó, de hatásos. Nem gondoltam volna például, hogy melírral is rá lehet segíteni arra, hogy a volumen – látszólag, optikailag – növekedjen.
Érdekes lecke, érdemes megnézni.

5. LECKE - STRUKTÚRÁK FELISMERÉSE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.06.
Ebben a leckében is nagyon sok jó információt kaptam. A fényképek segítségével nagyon jól be lehet gyakorolni az adott struktúrák felismerését.
Ez a lecke is olyan: minél többször nézem, annál jobban rááll a szemem. Habár, az eddig tanultak alapján ez már egyáltalán nem okozott nehézséget, majdnem minden esetben felismertem a struktúrákat, még a leírás előtt.
Nagyon jó érzés, hogy nem hiába néztem eddig a leckéket, most tulajdonképpen összegződnek az ismeretek, és sikeresen kipróbálhattam a struktúrák ismeretére épülő tudásomat. Szeretem az ilyet, mert a vendégek is nagyon gyakran jönnek fotóval, és nagyon nagy szükség van ezekre az ismeretekre.
Teljesen egyetértek Villányi Lászlóval abban, hogy nem attól lesz elégedett egy vendég, ha pont ugyanolyan frizurát teszünk a fejére, mint amit a képen mutat, hisz ő maga sem ugyanolyan, mint a modell, hanem attól, ha hatásában lesz olyan a frizura, az ő személyére szabva.
Én is erre szoktam törekedni a munkám során.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.06.
Ez a lecke olyan volt, mint egy interaktív kis vizsga vagy teszt.
Megtanultuk a vágási struktúrákat, ezek kombinációit, el tudjuk készíteni.
Igen ám, de fel tudjuk-e ismerni ha mindezt más csinálja meg, és mi csak fotót látunk?
László azokat a jeleket, jegyeket mutatja meg, amik árulkodnak nekünk a frizura “analizásában”.

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.06.
Ebben a leckében frizura fotókat néztünk meg.
Miden fotót az alapján elemeztünk – szedtünk részekre -, hogy milyen forma / formákból áll össze az adott frizura.
Ez a lecke jó volt arra is, hogy teszteljük magunkat – jól sajátítottuk-e el az eddig tanultakat.
Nekem ez a lecke önbizalmat adott. Érzem, hogy sokat tanultam a BrainyCut-tól!
Szerencsés vagyok, hogy részt vehetek ezen az oktatáson!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.06.
Találkoztam már olyannal a szakmai gyakorlatomban, hogy a vendég egy fotóval jött. Azt kérte, hogy ugyanilyen frizurát szeretne, mint ami a képen van.
Nehéz így frizurát készíteni…
Ez a lecke segít felismerni a frizura fotókon látható struktúrákat, és ezzel már tudjuk is, hogy hogyan is készültek.
Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sok esetben csak hasonló készülhet, mert nem mindegy, hogy milyen a vendég… hogy jól is állna-e neki a frizura, ami a fotón van.
Mindezt meg kell beszélni vele.
Fontos támgatást adnak ehhez az eddig tanultak – ezzel, ha ránézek egy képre, tudnom kell, hogy a frizura hogyan is készült.
A leckében tetszett az 5 féle frizura összehasonlítása is: strukturálisan mindegyik ugyanaz, pedig látványban nagyon mások.

1. LECKE - UTÓLAGOS KAPCSOLÁS

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.06.
Hajvágás magasiskola… Már a címe is nagyon izgalmasnak ígérkezik.
Ennek a témakörnek az első leckéje is túlszárnyalta az elképzelésemet.
Régebben komoly fenntartásaim voltak a kapcsolat nélküli hajvágásokkal szemben, mert nem tudtam minden esetben elképzelni azt, hogy hogyan is néz ki az ugrásszerű hosszkülönbség egy frizurában.
Ez a lecke megtanított arra, hogy milyen egyszerű módszerekkel lehet mindezt tudatosan megoldani. Nagyon szemléletes a rajzos és babafejes bemutató. Rengeteg fogalom is előkerült, ezek nagy része, mint megfogalmazás, ismeretlen volt számomra.
Ez a lecke is nagyon jó adalék a tudatos hajvágáshoz.
Nekem ezt a témát így még soha nem magyarázta el senki, és nagyon örülök, hogy már ez a téma sem homályos folt többé!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.06.
Ez a lecke azt a feladatot segít megoldani, hogy egy kapcsolat nélküli hajvágásnál a különböző struktúrákkal kialakított szekciók közt hogyan szüntessük meg a hosszbeli különbséget, vagyis a szekciók közt átmenetet képezzünk – utólag.
Új fogalmakat hallottam: kapcsolati meredekség, kapcsolati zóna, border cross, border fix… stb.
Ez meredek :-)

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.06.
A lecke a kapcsolatos és a kapcsolat nélküli hajvágásról szól.
A leckével összefüggésben egy saját tapasztalatot osztok meg Veletek:
Biztos olvastátok a bemutatkozásomban: Tapolcán lakom. Tapolca egy kis város. Ebben a városban nagyon sok fodrász van, nagyon sokan dolgozunk a szakmánkban. Én azt szoktam mondani, hogy “a jóból keveset adnak”. Jelen esetben ez sajnos igaz.
Nincs hosszú hajam, tehát én is járok fodrászhoz. Ebből a sok fodrászból már jónéhány vágta a hajamat.
Mindig elégedetlen és felháborodott voltam. A sokadik után belefutottam egy nagyon ügyes fodrászba, aki tudott szép átmenetet (kapcsolatos frizurát) készíteni nekem.
Sajnos, ez a fodrász elköltözött 60 km-re tőlem.
A múlt héten elhatároztam, hogy kipróbálok egy másik fodrászt itt Tapolcán.
Nagyon megbántam, hogy elmentem hozzá. Nagy csalódottságomban elhatároztam, hogy soha többet nem megyek fodrászhoz, és megnövesztem a hajamat…
Ezzel a történettel szerettem volna megerősíteni a véleményemet erről a leckéről és a BrainyCut oktatásról:
Ez a lecke olyan tudást foglal magában, ami nélkülözhetetlen egy fodrász számára! Tapasztalatom szerint nagyon kevés fodrász tud szép/pontos átmenetet készíteni.
Ez a lecke profin-érthetően megtanítja!!!!
Mindenkinek javaslom, ajánlom a BrainyCut oktatást!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.06.
Kapcsolat nélküli és kapcsolatos frizurákról beszél Villányi László ebben a leckében.
Fontos dolgokat tanultam meg most is.
A vizsgám alkalmával divat hajat kellett készíteni egy modellen. Nem is volt nehéz, mert elég sokat vágtam annak idején, csak azt nem tanultam meg, hogy meddig is tart a kapcsolat nélküli rész, mekkora is legyen a hosszkülönbség.
Ez az a rész, amit akkor nem magyarázott el senki. Aztán csak annyit mondtak,hogy ez nem jó, mert azért ennyire ne legyen kapcsolat nélküli.
Nem kaptam akkor választ, de most sokat tanultam és ennek megfelelően dolgozom.
Játszi könnyedséggel ki lehet alakítani a frizurát, nem is gondolná az ember, bár itt már több mindenre kell figyelni.
De ha eddig megtanultam és megértettem a leckéket, akkor ez már nem okoz problémát.

2. LECKE - HOSSZABBODÓ VÁGÁSOK KIEGÉSZÍTÉSE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.13.
Az eddig tanult hosszabbodó vágások után, munka közben gyakran felvetődött bennem a kérdés, hogy vajon mi alapján döntsem el, hogy melyik vágástechnikát alkalmazzam, melyik lesz vajon a legjobb az adott vendégnek?
Ebben a leckében nagyon jó kiegészítést kaptam erre a problémára is. Tudom már, hogy vágjak ha sok a haja, hogyan ha kevés, és arra is választ kaptam, hogyan vágjak, ha a vendég ragaszkodik a hajhosszához.
Mindezt alaposan elmagyarázva, rajzzal, babafejen elmutogatva, és a lecke második felében, gyakorlatban is.
Számos új fogalmat ismertem meg, amiket eddig soha nem hallottam.
Külön extra adalék volt számomra, és nagy örömömre szolgált, hogy gyakorlatban láthattam a fejtetőn alkalmazott többállomásos hosszabbodó hajvágást. 1 éve foglalkozom férfifodrászattal az üzletemben, és minden ezzel kapcsolatos fortélyra nagyon kíváncsi vagyok.
Hosszú lecke volt, elsőre nehezen emészthető, de már a második nekifutásra kezdtek világosodni az ismeretek.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.13.
Húúú!- Azt hittem a hosszabbodót kimerítettük korábban! Úgy tűnik, hogy nem…
Őszintén szólva ezt az extra hosszú leckét nehéz volt befogadnom. Most egyértelmű volt, hogy László egy mérnök :) – helyenként elveszítettem a fonalat. Viszont hamarosan fel tudtam újra venni, mert megnézhettünk néhány dolgot a gyakorlatban… Ha össze kéne foglalnom ezt a leckét, azt mondanám “Kombináció elmélet hosszabbodó struktúrákból”.

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.13.
Az 5.-6. leckében foglalkoztunk már a hosszabbodó vágásával, ezekben a leckékben stabil alapokat sajátítottam el erről a formáról!
Volt lehetőségem rá, hogy kipróbáljam-alkalmazzam gyakorlatban is, amit eddig tanultam a hosszabbodóról. Sokkal könnyebb így, ahogy a Brainy Cut-tól tanultam! Szép és remek alkotások kerültek ki a kezemből, az eddig tanultak alapján! Mindig bizonytalan voltam, nem hittem magamban, a tudásomban, de a BrainyCut segítségével egyre magabiztosabb vagyok.
Ez a lecke a hosszabbodó vágásáról tanultakat kiegészíti.
Tanultunk néhány hosszabbodót eddig és az eddig tanultak is sok-sok plusz tudást nyújtottak számomra! Ez a lecke megmutatta, hogy mindezt lehet még fokozni!
Holnap már lesz is olyan vendégem, akinek hosszabbodót szoktam vágni, kipróbálhatom az újdonságokat, amiket ebben a leckében tanultam! Már alig várom!
Mert ugye a tudásból sohasem elég!!! :-)

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.13.
Ez a lecke egy kicsit hosszúra sikerült, de volt értelme végig nézni. A korábbi leckék jönnek vissza gondolatban. Az alapról volt már szó, most kaptam egy-két kiegészítést.
Volt amire annyira már nem emlékeztem, így visszanéztem – volt még rá lehetőségem.
A leckében gyakorlati rész is van, ahol a hosszabbodó kiegészítő vágási technikát lehet megtekinteni.
Nem hiába tanultam meg korábban a síkhoz mérést, mert most jól jött az az ismeret. Meghajlítottuk a képzeletbeli síkot, ami egy kis trükköt visz bele a technikába, majd a végeredménybe is.
Annak idején is volt már arról szó, hogy a hosszabbodó ezerarcú, de most még több lett.
Nagyon jó dolgokat hallottam és láttam most is. Ajánlom mindenkinek! :)

3. LECKE - EGÉSZFORMA ÉRDEKESSÉGEK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.13.
Ez a lecke az előző hosszú lélegzetvételű után könnyű kis felüdülés volt. Kedves téma nekem az egészforma.
Az előzőekben tanultak óta én is szabadesésben vágom már ezt a formát, ami forradalmi változást hozott a munkámban. Valóban szebb lesz az eredmény.
Új vágást is tanultam, a több mint 90 fokos egészformát. Már a korábbi leckék után hiányoltam is, csak nem tudtam hogy ez a neve. Szeretem ezt a vágást, tetszik nekem, mikor befelé fordulnak a hajvégek, anélkül hogy mindenféle megerőltető szárítási praktikákat kellene alkalmazni.
A videó végén még két érdekes összefüggést világosított meg Villányi László a gravitáció és az egészforma vágás viszonyáról. Nagyon érdekes volt számomra így rávilágítva a lényegre, mert sok évvel ezelőtt bemutatón már láttam hasonlót.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.13.
Azt mondja László a leckében, hogy egy igazi BrainyCut-os fodrász szabadesésben vág egészformát… Nagyon sokat tanultam Tőletek, és egyre több dolgot adaptálok a mindennapi munkámba.
Szép lassan, hiszen egyrészt meg kell emészteni az új dolgokat, másrészt pedig nem könnyű a rutin-mozdulatokat lecserélni ismeretlen mozdulatokra, főleg ha 4-5 vendég ül az üzletben.
Fokozatosan kúsznak be a tanultak. Ami biztos, hogy a 2. témakör óta az egészformát szabadesésben vágom. Sokkal szebb egészformákat vágok azóta. Köszönöm!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.13.
Ebben a leckében az egészforma rétegvastagság csökkentéséről volt szó, ami számomra teljesen új volt.
Sokan megfogják a ritkító ollót és átritkítják a hajat. Én puhítással szoktam lazítani a rétegvastagságot. Ebben a leckében új módszereket tanultam az egész forma rétegvastagság csökkentésre.
Az egyik megoldás a rejtett kombináció. Ezt a módszert még sehol nem láttam, nem hallottam. Érdekes és ötletes megoldás!!!
Tanultuk egy másik lehetőséget is a rétegvastagság csökkentésére a formavonal környékén. Ezt a vágást én is alkalmaztam már, csak nem tudatosan, tehát nem tudtam, hogy ha úgy vágom, akkor nem lesz olyan vastag a “réteg”. Most már ezt is megtanultam!
Tanultuk egy “trükkös” megoldást, amin kersztül be lett mutatva, hogy függ össze az egészforma és a hosszabbodó.
Ehhez kapcsolódva még egy bizonyos síkhoz mérő és az egészforma között is találtunk összefüggést.
Szuper lecke volt ez is!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.13.
Olyat már láttam én is élőben, hogy akár egy vágással 10 másodperc alatt kész volt egy komplett frizura. Ez egy bemutatón tényleg jó trükk, de én nem merném bevállalni, mert el is lehet rontani.
Azért – belegondolva -, a végeredmény ugyanaz, csak nem rétegenként megyek a hajjal, hanem egyszerre egy vágással. Ám ahogy a leckében is elhangzik, ezzel megoldással a végeredmény egyfajta hosszabbodó lesz.
Most még maradok az precízebb megoldásnál, de ha lesz idő, meg egy vállalkozó vendég, akkor kipróbálom.
A tökéletes egész forma kialakítása nagy precizitást igényel, de a leckében bemutatott “fordított” vagy 90 fokban elforgatott esetekben a gravitáció, a haj esése velem lenne.
Érdekes dolgokat tudhattam meg most is.
Kell a szakmai fejlődés, és ez itt meg is van.

4. LECKE - ÚJABB SÁVOZÁSI TECHNIKÁK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.20.
Ez a lecke is nem várt érdekességeket hozott nekem. Újabb fogalmakkal és sávozási technikákkal ismerkedtem meg, amik teljesen újak voltak számomra.
Megtanultam nagyon alacsony sávot készíteni, több módszerrel is.
A munkám során gyakran felidéződnek bennem Villányi László szavai, mégpedig az, hogy egészformát szabadesésben szabad csak vágni, és eszerint is készítem el.
Új ismeret számomra a “T” sávozás is. Hasonlót már késztettem, de nem pont így, nem tudtam hogy mi a neve, és a geometrián alapuló elméletről sem volt semmi fogalmam. Nagyon jó, hogy a tanultak után már a gyakorlatban is tudatosan tudom alkalmazni ezeket az ismereteket. Biztos vagyok benne, hogy vizuális típus lévén, a következő munkámkor a kiemelések során ott látom majd a derékszögeket, amiket Villányi László a szemléltető ábrán berajzolt.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.20.
Sok sok minden elhangzott ebben a leckében, de én kiemelném azt, ami a “szívembe markolt”: László a rosszul vágott egészformát is elemezte, érintőlegesen…
Én jóformán az összes hibát rendszeresen elkövettem :( ! Természetesen tudtam, tapasztaltam, hogy a vizes hajnak van egy “nyúlása”, de hogy minél hosszabb a vágott haj hossza, ez arányosan nő… soha eszembe nem jutott volna.
Persze nem voltak hordhatatlanok a vágások, vagy nem vétettem mások szemének ordító hibákat, de elég idegesítő, ha te magad látod, hogy ennek nem így kéne állni! Aztán amikor nem annyira vagy elégedett és elkezded korrigálni…
Ennek a profi módja is szóba kerül!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.20.
Ebben a témakörben újabb sávozási technikákat láthattunk.
A vizes hajon történő hajvágásról is tanultunk, ami számomra érdekes és új volt. A vizes haj nyúlásáról és vágásáról kapcsolatos téma szerintem “egy-pár” :-) fodrász számára sok új információt adhatna.
Korábban tanultam már arról, hogy a vizes haj és annak vágása miben különbözik a száraz hajtól, és annak vágásától, de ilyen megközelítéssel csak a BrainyCut-tól hallottam.
A “T” sáv… – nem is tudom, hogy írhatnám le ezt.
A Mérök Úr nagyon jól elmagyarázta!
Nagyon jó előadó!
Nála jobb tanárt keresve sem találhattok!!!
Ez a témakör a sávozás legmagasabb foka! Fantasztikus anyag!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.20.
Korábbi leckékben megtanult sávozási technikák kiegészítése…
A lecke nagyon érdekes volt számomra. Új dolgot tanultam: a haj vizesen nyúlik, és szárazon összeugrik valamennyit – ha nem vigyázunk, az egy ollócsukással történt vágásnál is kialakul egy vékony sáv réteg.
Ha nem direkt (nem tudatosan) csinálom ezt a technikát, akkor elrontom a frizurát. Jártam már én is így – nem vettem figyelembe, hogyan viselkedik a haj vizesen. Így lett aztán “véletlen” sávozás (elrontott egész forma :-) ).
Kár, hogy ilyeneket nem mondanak el, amikor tanulja valaki a szakmát. Örülök, hogy még a szakmai tapasztalatszerzés elején részt vehetek ilyen fajta oktatáson.
A továbbiakban egy másik sávozási technikát is láthattam. Próbáltam egy frizurát a leckében látotthoz hasonlóan vágni, de nem nagyon sikerült. Viszont már tudom, hogy miért: a választékokkal és a kiemelésekkel nem voltam precíz. Bebizonyosodott, hogy nagyon nem mindegy, hogy hogyan és merre emelünk ki egy-egy passzét, és kiderült, tényleg milyen fontosak a pontos szekciók, választékok.
Sokat tanultam most is, csak ajánlani tudom.

5. LECKE - TOVÁBBI SÁVCSUKÁS TECHNIKÁK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.20.
Ez a lecke volt számomra a nap fénypontja, annyira érdekes ismeretekkel gazdagodtam.
A sávozás szektorvágással nem volt teljesen ismeretlen számomra. Magam is szoktam hasonlóan sávot készíteni, de a most tanultak segítségével sokat tudok javítani, finomítani a technikámon. Jó volt lépésről lépésre lekövetni azt, hogy ahogy vágom, hová esnek a szálak és hogyan alakul ki a sáv és nagyon jó volt a gyakorlatban is látni.
A lecke második felében igazi csemegét kaptam! A sávcsukás hosszhagyással számomra a legszebb formát adta a sávozások közül. Igaz, nem volt könnyű követni, átlátni elsőre, és az elméleti résznél még nem is sejtettem, hogy ennyire szép forma kerekedik belőle. De a gyakorlati bemutató teljesen meggyőzött arról, hogy ezután nekem is így kell csinálnom ezt a frizurát, és akkor én is elégedett leszek a munkámmal és a vendégeim is.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.20.
Sávcsukás újra…
Majdnem minden szakmában van egy olyan nézet, hogy meg kell tanulni az alapokat, és ha már tudsz mindent, kened-vágod az összes technikát, akkor akár vagánykodhatsz is!
Olyan, mintha ezekben a végső leckékben kapnánk egy olyan pluszt, amit már csak az kaphat, aki az alapokat kipipálta :) !
Pl: a “szektor vágás”, ahol nem vacakolsz kis “piti” passzékkal, hanem egy nagyobb területet egy nyisszantással eltüntetsz – hiszen már profi vagy, és ezért minden hajszálról tudni fogod, hová fog érni a vége :) !

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.20.
A sávcsukásról tanultunk már hasznos és érdekes dolgokat a BrainyCut-tól, de ebben a leckében még fokozta a Mérnök úr a sávozást-sávcsukást.
Amit eddig tanultunk a sávozásról, az nagyon sok sikerélményt és elégedett vendéget adott nekem!
Ami engem ebben a leckében nagyon megfogott, az a “szektorvágás”. Ilyet még sohasem láttam!!! Bámulatos! Ráadásul ma volt egy vendégem, aki olyan frizurát kért, amiben volt olyan vágási terület, ahol alkalmazhattam-kipróbálhattam a tanultakat. Sikerült! A vendégem is nagyon elégedetten távozott! Jó érzés látni a vendégem arcán,hogy elégedett!
Köszönöm szépen a Brainy Cut-nak! Nélkületek nem ment volna!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.20.
Szektorvágás egyetlen vágással!
Érdekesnek tartottam ezt az előadást is, mert előfordult már az, hogy valaki bejött az üzletbe, hogy gyorsan szeretne egy frizurát vágatni, nincs sok ideje.
A lecke után más magabiztosabban állok az ilyen feladatok előtt. A lecke sorozatban megtanultam a sáv csukás elméletét és gyakorlatát.
Ez a lecke azért volt jó, mert az eddig tanultakhoz hozzá rakott valami pluszt, ami még színesebbé teszi a tanultakat.
A leckét elméletben kicsit nehéz volt megérteni, de a gyakorlati rész sokat segített.
A sávozás szerintem a legnehezebb technika, de ha megértjük, és gyakoroljuk, szép és tartós frizurákat készíthetünk.

1. LECKE - UNISZEX VÁGÁSOK ÉS KOMBINÁCIÓK ELMÉLETE

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.27.
Ez a lecke nagyon érdekes volt számomra. Mégpedig azért, mert soha életemben nem dolgoztam férfi fodrászatban, mindig csak nőiben, és anno a mesterem szintén csak női fodrászatban dolgozott.
Úgy tettem szakmunkásvizsgát és mestervizsgát is, hogy igazi férfi-fodrásztól nem tudtam ellesni a fortélyokat. A mai napig is érzem ennek a hatását, mert a stuccolás nem az erősségem.
Ez a lecke sok ponton helyre tette a férfi hajvágással kapcsolatos elképzeléseimet. Korábban a vendégeim elbeszéléseiből is hallottam már, hogy másképp vág hajat egy női-fodrász, és másképp, aki férfi-fodrász. Mikor olyan vendégem érkezett, akinek előttem férfi-fodrász vágta, én is láttam a különbséget – és most Villányi László is rávilágított a lényegre. Hatalmas segítség lesz ez a munkámban!
A videó végén az afro hajak vágása is egy teljesen sötét folt volt az ismereteimben, mert még soha nem találkoztam ilyen feladattal, de már gondolkodtam rajta, hogy hogyan is készül.
Íme, itt a megoldás! Köszönöm!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.27.
A férfiaknál és a nőknél is ugyanazt a négy alaphajvágást alkalmazzuk természetesen. Mitől lesz mégis egy frizura férfias ill. nőies?
Ezeket a titkokat, néha egész pici formai különbségeket tudhatjuk meg ebből a leckéből. A mai világban gyakran alig-alig tér el a két nem hajviselete, nagyon fontosak ezek az apróságok.
Amit még kiemelnék a leckéből… hogyan is kell nekilátni egy afroamerikai vendég hajvágásának :) ?
Sok évvel ezelőtt egy bp-i szalonban gyakran volt szerencsém ehhez a hajtipushoz… Mit mondjak, kivert a víz, amikor egy sötétbőrű ember bejött az üzletbe :( . Nagy segítség lett volna akkor ez a lecke!
Jó néhány afrohajat bénáztam el, mire rájöttem, hogy ezekre a hajvágásokra úgy kell gondolnom, mintha sövényt nyírnék :) .

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.27.
Ez a lecke tartalmazza az eddig tanultakat, de kiegészíti nagyon fontos és hasznos tudással!
“Tanuló” koromból, a gyakorlati oktatóm jutott eszembe.
Hasonlóan tanította a stuccolást, a stuccolási technikákat, csak valahogy “máshogy”…
A BrainyCut más szemszögből közelíti meg ezt – és így sokkal jobb, könnyebb, érthetőbb.
Ami még engem nagyon megfogott: a “bald fade”. Nekem ez még sosem sikerült, de most hogy a BrainyCut megmutatta, már nem biztos hogy gondot okoz :) .
Már alig várom,hogy kipróbálhassam, amiket ebben a leckében tanultam.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.27.
Mitől lesz férfias,vagy nőies egy frizura?
Már a lecke elején kiderül a válasz.
Eszembe jut ilyenkor a tanuló koromban lévő klasszikus férfi hajviselet kialakítása. Főleg az, amikor a 0 pont és a stuccolás elsajátítása volt a feladat. Ez a rész szerintem nem változott, csak a divatnak megfelelően alakul.
Ebben a leckében is sok új dolgot hallhattam és láthattam. A korábbi tanulmányok során ezeket nem mondta el az tanárom. (Szerencse, hogy jó gyakorlati helyre kerültem és ott megfelelő tudást kaptam).
Ezt a BrainyCut tovább fejleszti.
Végezetül, de nem utolsó sorban az afro-frizura: nem gondoltam volna, hogy nem is sűrű ez a haj. Most már nem is fogok megijedni tőle..
Nagyon érdemes ezen az oktatáson részt venni.
Itt mindent megtudhatunk, ami az iskolában kimaradt.

2. LECKE - FRIZURA STREAMING

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.10.27.
Ez egy nagyon szép, érdekes, és nagyon hosszú lecke.
Már nagyon vártam ezt a témakört. Maga a ritkítás, vékonyítás a mindennapi frizurakészítés része, és nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan fog beépülni a tudatos hajvágásba.
A technikák ismerősek voltak számomra, de a miértek és az apró részletességbe menő hogyanok most mindent a helyükre tettek.
A nagyon aprólékos magyarázatot még szemléletesebbé tette a gyakorlati bemutató, így tényleg könnyen meg lehet érteni, hogyan kell alkalmazni az adott technikát.
Nagyon érdekes tanulságos volt számomra a magyarázat, ami rávilágított a kifordított és befordított passzén történő ritkítás különbségére.
Nagyon örülök hogy ezek ismeretében, már a streaminget is tudatosan tudom alkalmazni a munkámban!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.10.27.
Ma alig van olyan frizura fazon, amely valahol ne igényelné a ritkítást, puhítást, vékonyítást. Sokféle technikát ismerünk erre a célra, de nem mindegy, hogy melyik fazonnál mit, hol, milyen mértékben… stb. alkalmazunk.
Tudnunk kell, hogy mit akarunk, mi a célunk… Tömeghatást akarsz csökkenteni? Volument akarsz adni? Játékossá akarod tenni a hajfelszínt? Ehhez melyik technika lesz a segítségünkre, mivel érjük el a kívánt hatást?…
Nagyon hasznos elméleti és gyakorlati leckét láthatsz!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.10.27.
Ebben a leckében ritkítási technikákat tanultuk.
Szakmunkás korom óta ritkító ollót használok, ha sűrű a haj.
A mérnök úr tanított hasznos ritkítási technikákat. Nem csak ritkította a hajat némely ritkítási technika, hanem lágyította, finomította a frizurát.
A fodrászmester gyakorlatba is megmutatta a technikák alkalmazását – ami nem csak látványos, mint a bemutatókon, hanem jól látható ahogy a mester vág.
Ami a legjobb az egészben: olyan profin elsajátítható, ahogy a fodrász bemutatja a technikákat, hogy nem tudtam elbizonytalanodni, mikor kipróbáltam. Igaz, hogy babafejen próbáltam a “ritkításokat”, úgy, hogy közben a videó is ment segítségnek, de így legalább olyan volt, mintha itt lett volna a fodrász mester mellettem, és mutatta volna egy másik babafejen, hogy kell csinálni a műveleteket.
Legközelebb már élesben fogom kipróbálni a tanultakat a vendégeimen.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.10.27.
Ez is nagyon jó lecke!
Megtanulhatjuk a ritkítás különböző technikáit.
Ezt a részt fontosnak tartom, mivel így lehet kialakítani a végső frizurát. Ezzel tudok a frizurán finomítani, tompítani, tömeget csökkenteni. Lehet nagyobb károkat is okozni, de ha jól odafigyel valaki a leckében elhangzottakra, akkor nem lehet gond.
Mivel én még nem vagyok annyira gyakorlott az ilyen dolgokban, ezért mindig csak finoman, óvatosan szoktam ezeket a technikákat alkalmazni.
A BrainyCut-nál meg lehet tanulni a buktatókat, és azt is, hogy hogyan lehet ezt úgy csinálni, hogy ne legyen baj belőle.
Megtanultam, hogy mire is kell figyelni ezeknél a technikáknál.
Azt is megtanultam, hogy nem mindegy milyen tartásban van az olló és a fésű, mert ezek is befolyásolják a végeredmény rétegvastagságát.
Ebben a leckében is felbukkantak korábban elmondottak, de mindenképpen érdemes volt azokat is újra átismételni. Így lehet jól megtanulni! Ezt most én is átéltem.

3. LECKE - MIÉRT LESZ FELEMÁS A FRIZURA?

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.11.03.
Már nagyon vártam ezt a leckét, és most sem csalódtam! Végre magyarázatot kaptam erre a valamilyen szinten mindenkit foglalkoztató problémára.
Voltak olyan dolgok, amiket magam is tudtam, pl a pontos szekcionálás betartása, de több olyan dolog is előjött, amit magamtól nem gondoltam volna. Érdekes volt az oldaliság bemutatása és magyarázata. Megörültem mikor megláttam, másoknál milyen ujjtartási hiba szokott előfordulni, mert szerencsére nálam ilyen nincs. Viszont velem is előfordult eddig kéztartási hiba, és meg is fogadtam egyből, hogy a jövőben jobban figyelek erre. Továbbá most jöttem rá, hogy velem is előfordult a parallaxis hiba, és nagyon örülök, hogy így szembesítve ezzel, a jövőben jobban tudok rá figyelni hogy ne kövessem el többé.
Most már tudom, mennyire fontos hogy a megfelelő helyen álljak.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.11.03.
Miért lesz felemás a frizura? Szívesen írnám, hogy nekem sosem felemás… de hazudnék!
Persze ez nem ordító különbség, de…van!
Minden hajvágás után azonos pontról kinövő vékony tincsecskéken ellenörzöm, hogy a jobb és bal oldal közt van-e differencia. Általában találok :( .
A videót megnézve tulajdonképpen megértettem az okokat, de hogy hogyan fogom kijavítani, azt nem tudom! Utána fogok nézni a gyakorlatoknak, ahol a jobb és bal agyféltekét összehangolhatom :) .

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.11.03.
Ebben a leckében érdekes szemszögből közelítette meg a hajvágást a Mérnök Úr!
Szóba jött a jobb-bal agyfélteke és a jobb-balkezesség.
Tetszett nekem ez a témakör. Mindig is foglalkoztatott ez a téma. Én balkezes vagyok és külön figyelmet fordítottam “munkásságom” során az irányokra. Figyeltem, hogyan tevékenykednek a jobbkezesek, és kerestem a különbséget és az okokat – miért csinálják máshogy, miért mások az irányok.
A Mérnök Úr nagyon jól elmagyarázta mi-miből adódik, és hogy lehet kezelni ezt.
Hasznos volt ez a lecke is! :)

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.11.03.
Azzel a kérdéssel, hogy miért felemás a frizura, szerintem már minden fodrász találkozott, legalábbis kezdőként.
Én is így voltam, mivel ha a választék nem egyforma, máris felemás lesz.
Abba még nem is gondoltam bele soha, hogy az is befolyásolja a felemásságot, ha valaki jobb, vagy bal kezes. Vannak dolgok, amiket már rutinból csinálok én is. Sokszor azonban a végeredmény tökéletesítés érdekében még utána kell dolgoznom.
Remélem elérem azt, hogy nem kell ezen gondolkodnom már, és a trenírozás segít ezt megoldani.
Azt se gondoltam volna, hogy ha nem úgy vágom le a másik oldalon, mint ahogy elkezdtem, már elcsúszhat az egész oldal.
Ebben a leckében megtanultam, hogy érdemes keresni viszonyítási pontokat, és fontos, hogy odafigyeljek az ujjtartásomra.
Figyelni kell mindenképpen – az egyszer biztos! -, hogy a vendég is elégedett legyen.

4. LECKE - A HAJSZÁRÍTÁS FIZIKÁJA

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.11.03.
Ebben a rövid kis leckében is kaptam új információt. Elkerekedett szemmel néztem, vajon mire akar Villányi László kilyukadni azzal az ábrával, amin a hajszárítás irányát mutatta. Soha életemben nem hallottam még ezt, hogy mennyire nem mindegy, merről szárítom a hajat, mert eszerint lesz fényes illetve matt! Nagyon örülök ennek az információnak, mert mostantól tudatosan figyelek majd erre!
Érdekes volt a szárítás fizikájának az ábráját nézni. Ez a dolog nem volt újdonság, de mégis más így ábrán szemléltetve látni. Ugyanígy az az ábra is nagyon érdekes volt, ahol grafikon mutatja be, hogy mikor kell elkezdeni a haj formázását. Nekem ezzel a munkám során nem szokott problémám lenni, mégis biztos vagyok benne, hogy ezeket az ábrákat sem fogom soha elfelejteni. A fizikai kísérlet bemutatása és a repülős ábra is nagyon érdekes volt!
Nagyon jó lecke volt, köszönöm!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.11.03.
Laci!!! Imádtam minden szavadat! Kivételesen most nem azért, mert annyi újat mondtál… Azért, mert pontról-pontra így csinálom!
Nagyon sokszor kell elmondanom ezeket a tanulóimnak. Attól függetlenül, hogy így szárítok sok-sok éve, mégis tanultam ebből a leckéből is! Azt hiszem, a tudományos magyarázataid után könnyebben meg fogom értetni a diákjaimmal, technikusommal, hogy miért tök felesleges a csurom vizes hajat formázni, miért ne fésülgesse a még meleg, frissen szárított tincseket…stb.
Köszönöm!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.11.03.
Ez a lecke a főnözésről szólt. A frizura szárítása-formázása is a hajvágáshoz tartozik.
Jó hogy ez is benne van a tananyagban.
Azt megtanultuk az iskolában, hogy emeljük meg a haj tövét, hogy ne legyen “lapos” a frizura, de itt most több lehetőség is említve lett.
A mérnök úr használ egy olyan kifejezést is, hogy a “szárítás fizikája”.
A szárítás-formázás folyamatát egy grafikonon, jól és érthetően szemlétette. Itt ami nekem új volt, hogy hideg levegővel zárjuk a szárítást.
Én eddig midig meleg levegővel zártam. Alkalmazni fogom ezt a hideg levegős befejezést, a fizikai elmélet alapján. Biztos tartósabb lesz a kialakított forma.

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.11.03.
Tudatos szárítás. A szárítás fizikája :)
Számomra új dolog volt, mivel kezdőként nincs nagy gyakorlat abban, hogy a hajszálakhoz képest hogyan tartsam a hajszárítót.
Rövid kis lecke volt, de tartalmas. Sok új dolgot hallhattam és láthattam.
Most is csak ajánlani tudom. :)

1. LECKE - HAJVÁGÁS GEOMETRIAI NÉZETEK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.11.10.
Nagyon kíváncsian vártam ezt a témakört. Mégpedig azért, mert eddig, amikor láttam egy hajvágási rajzot valamelyik szaklapban, gyakran nehézséget okozott az értelmezése. Könnyebben értelmeztem fodrász létemre egy Burda szabásmintát, mint egy hajvágásét. Bemutatókon is mindig adott a lehetőség rajzot készíteni, de amíg azon gondolkodtam hogyan is ábrázoljam, lemaradtam fontos dolgokról. Úgy érzem, ennek most már vége!
Ebben a leckében bevezetést kaptam az alapvető geometriai ismeretekbe, amik szükségesek ahhoz, hogy megfelelő látásmódom legyen a hajvágási rajzok készítéséhez. Új fogalmakkal ismerkedhettem meg, mindezt alaposan elmagyarázva, szemléltetve rajzzal, bemutatással. Most már tudom, mi is az a rövidülés. Megismertem a nevezetes pontokat, amiknek meghatározó szerepük van a struktúra ábrázolásában.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.11.10.
Hajvágás geometriai nézetek…
Ez a lecke egy anatómia, egy geometria és egy rajzóra combója. Hogyan értelmezzük egy 3 dimenziós frizura síkban lerajzolt struktúra ábráját?
Vagy akár meg is fordíthatjuk: egy síkban ábrázolt hajviseletet… hogy képzeljünk el a térben?…
Mindezt a hajas fejbőrön fellelhető nevezetes pontok és vonalak segítségével, különböző nézetekből.

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.11.10.
“Hajvágás geometriai nézetek”…
Nagyon érdekes témakör. Rajzok síkban- térben… fejrajzokat is tanultunk különböző nézetekben…
Hogy látunk síkban egy frizurát(?). Ebben a leckében választ kapunk erre is. Megnéztük a “fejet” 4 nézetből (oldalról).
Megnéztük, melyik oldalról mit látunk, hogy változnak az arányok. Különböző nézetekből vizsgáltuk a fejet, hogy majd később egy ábrán, amit akár mi is el tudunk majd készíteni, el tudjunk igazodni.
Én úgy mondanám, hogy ha egy adott szabásmintát látunk, akkor le is tudjuk vágni a frizurát, vagy esetleg mi magunk tudjunk rajzolni egy szabásmintát az elkészített frizuránkról.
Ez már geometria a javából!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.11.10.
Emlékszem az első bemutatómra. Ott álltam és csak néztem. Nem tudtam mit is csinálnak, és azon gondolkoztam, hogy az ott látottakat és hallottakat hogyan hasznosítsam a gyakorlatban. Próbáltam kilogikázni, hogyan is van az, amit ott láttam.
Ez a lecke a “logikázáshoz” nagy segítség.
Megtanultam azt, hogy a babafejet (vagy a vendég fejét) oldalról, szemmagasságban akármilyen szögből nézve az arc “alkatrészeinek” a magasságai – mondjuk a nyakhoz képest – nem változnak. Ezért majd rajzolás közben is így kell ábrázolni a dolgokat.
Az előző leckékben már volt szó a síkhoz és a vonalhoz mérő vágásokról, de itt más szemszögből van mindez értelmezve. Érdekes megközelítés volt.
Számomra újdonság volt azt is, hogy van néhány fontos pont a fejen, mert az lehet a kiinduló pont a vágás során – de a rajz készítésekor is.
A frizura kialakítását sokszor akár egy kontúr vonalból is meg tudjuk állapítani, már abból is lehet tudni sok esetben, hogy hogyan is készült. Nekem most is segített :) .
Köszönet érte.

2. LECKE - STRUKTÚRA ÁBRA - KINÉZETI ELEMEK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.11.10.
Ez a lecke is csupa újdonságot tartogatott számomra! Megismertem a struktúra ábrázolás kinézeti elemeit és szabályait, mindezt nagyon részletesen, mindenre kiterjedően.
Egyre jobban világosodik meg bennem, hogy melyik struktúrát hogyan ábrázoljam, és ha ilyet látok, hogyan értelmezzem. Apránként, lépésről lépésre.
Ismét új fogalmakat ismertem meg. Időnként felkiáltok magamban, hogy “jé, valóban, ennyire egyszerű!”

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.11.10.
Struktúra ábra kinézeti elemek…
Én átcímeztem: műszaki rajz BrainyCut-os fodrászoknak. Az jutott eszembe, hogy ez a lecke afféle egyeztessük óráinkat felszólítás!
…hogy ha bárki a BrainyCut “társadalomból”, bárhol a világon meglát egy struktúraábrát, amit egy másik társunk rajzolt, ugyanazt a frizurát lássuk, értsük. Azt hiszem, hogy “idegeneknek” kódoltnak tűnhetnek ezek a “műszaki rajzok”.
Mi érteni fogjuk az egyezményes jeleket, számokat, színes vonalakat!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.11.10.
“Struktúra ábra kinézeti elemek”
Kicsit előreszaladtam az előző beszámolómban (12.témakör 1.lecke).
Ez is azt bizonyítja, hogy a Brainy Cut jól, érthetően magyarázza el a tanultakat. Szinte már ki tudom következtetni, mi-miből adódik(?).
Már az előző leckében látható volt,hogy ez a lecke bevezet minket a frizura “szabásmintákba”.
Itt már nem csak azt néztük, hogyan néz ki, hogy látjuk síkban a frizurát.
A Mérnök Úr megmutatta térben – ábrák segítségével. Elkezdett bevezetni minket a frizura térbeli ábrázolásának világába is.
Elemekre bontva mutatta meg nekünk, hogy lehet jelképekkel lerajzolni, hogy hogyan is néz ki egy-egy frizura.
Kiemelte azokat az ábrázolási jelképeket, amik a frizura kinézetére utalnak.
A következő leckében azok a struktúra ábra elemek (“kódok”) jönnek, amik a frizura készítésére utalnak.
Már alig várom!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.11.10.
Hogy mi is a “BrainyCut elmélet” – hát ebben a leckében mégjobban belemerülhetünk.
Megmutatja a mérnök úr, hogy ha tudni akarjuk egy frizuráról, hogy hogyan készült, akkor sokszor nem elég csak szemből nézni egy frizurát. Hogy miért nem, azt is logikusan elmagyarázza.
Ez a rész számomra kiegészítette az alapokat, nagyon fontosnak éreztem. Így a korábbinál is jobban megértettem a síkhoz mérő és a vonalhoz mérő vágástechnikát.
Struktúra ábra “kinézetei” elemek. Hogyan vannak ábrázolva a rajzon azok a dolgok, amik a frizuira kinézetére (nem a készítésére) utalnak? (A készítési elemek a következő lecke lesz…)
Nagyon Érdemes részt venni a BrainyCut oktatáson – nagyon sokat tanulhat bárki. :)

3. LECKE - STRUKTÚRA ÁBRA - KÉSZÍTÉSI ELEMEK

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.11.17.
Ebben a leckében teljesednek ki az ismeretek. Itt már minden tudás rendelkezésemre áll, hogy teljesen megérthessem, hogyan kell ábrázolni egy hajvágást, lépésről lépésre, nézetenként.
Rajzi jelképek, technikai jelképek, mind alkotórészei az ábrázolásnak.
Megtanultam, hogy túl sok információt se érdemes alkalmazni a rajzon, mert az már zavaróan hat. Apró fortélyok, amik megkönnyítik a rajzolást és az ábra olvasását is, mindez a szokásos részletességgel bemutatva.
Nagyon szerettem ezt a leckét, annak ellenére, hogy nem a legkönnyebben emészthető. Többször is meg kell nézni és úgy tisztulnak le az ismeretek.

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.11.17.
Struktúra ábra készítési elemek…
Hogyan “olvassuk” le egy BrainyCut nyelven rajzolt ábráról a fontos üzeneteket? Mikor és mit fontos közölni egy ilyen rajzon, hogyan értelmezzük? Melyik nézetből mit láthatunk és mit nem? A különböző munkaválaszték rendszerek ábrázolása…
Teljesen logikus, értelemszerű. Pici fantázia és térlátás kell hozzá!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.11.17.
Struktúra ábra készítési elemek…
Hogy ismerjük fel a szabásminta alapján, milyen frizura készül? Számomra lassan nem okoz gondot egy rajzolt ábra alapján felismerni ezt.
Megtanultuk, hogy mit érdemes berajzolni a szabásmintába, hogy felismerjük, hogyan készült a frizura.
A munkaválaszték nagyon fontos. Megkönnyíti, hogy a munkánk pontos és jó legyen. Az ábrákon megnéztük minden nézetből, hogy néznek ki, hogyan látjuk, és hogy kell rajzolni a munkaválaszték rendszert a struktúra ábránkban. Ez megkönnyíti, hogy felismerjük, milyen leválasztásokat alkalmaztunk.
Ebben a témakörben megtanulom értelmezni a frizura szabásmintákat, és el fogom tudni készíteni én is a rajzolt, – térben is ábrázolt – frizurát!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.11.17.
Nem hiába volt annyi alap az elején, most teljesedik ki az egész. Rávezet a mérnök úr ebben a leckében, hogy egy frizura struktúrájából hogy kövezik az, hogy hogyan készült.
Nagyon fontos a választék-rendszer, vagy a kiemelési szögek, illetve minden készítési elem pontos végrehajtása.
Mgtanultam ebben a leckében, hogy hogyan kell lerajzolni azokat a dolgokat, amiket használtam készítés közben (akár például az utólagos kapcsolást).
Többször is meg kellett néznem a leckét, mert azért ez az egész nem egyszerű, de mindenképpen javaslom a megtekintést.

4. LECKE - STRUKTÚRA ÁBRA RAJZOLÁS

BRAINYCUT BLOG
KLÁRI – 2015.11.17.
Ez a lecke tulajdonképpen az eddig tanultak próbája.
Frizura fényképek alapján készítjük el a különböző struktúra kombinációkat tartalmazó rajzokat, lépésről lépésre, nézetenként, minden apró momentumot figyelembe véve. Nagyon érdekes és tanulságos lecke. Itt is nagyon érvényes az, hogy többször is meg kell nézni az alapos értelmezéshez és tanuláshoz.
Ehhez a fejezethez érve már nem csak a saját magam által készített rajzot tudom értelmezni, hanem más által készítettet is. Nagyon nagy öröm ez nekem, hatalmas mérföldkő a szakmai fejlődésemben.Így a leckék végére érve, már sokkal nagyobb tudású fodrásznak érzem magam.
Leírhatatlanul sok új ismerettel gazdagodtam az oktatás során! Olyan dolgokkal, amikről korábban fogalmam se volt, és olyanokkal is, amikről tudtam, hogy vannak csak nem tudtam, hogyan kell értelmezni, pontosan megcsinálni.
Másképp gondolok már a hajvágásra, sokkal tudatosabban végzem a munkámat.
Jobb frizurákat tudok készíteni, aminek a vendégeim is nagyon örülnek.
Nem félek már attól, hogy milyen frizura fotót húz elő a vendég a táskájából, azzal a felkiáltással, hogy ilyet szeretne.
Világosan látom már, hogy jól állna-e neki, illetve hogyan szabjam személyre, hogy jó legyen, és ezt meg is tudom beszélni, és mindennek nagyon örülök.
Köszönöm szépen a lehetőséget!

BRAINYCUT BLOG
ZSOZSÓ – 2015.11.17.
Struktúraábra rajzolása…
Az előző leckében olvastuk, ebben “írjuk” a struktúraábrát.
Tulajdonképpen mindegynek kellene lennie, hogy egy kész frizuráról készítünk BrainyCut-os műszaki rajzot, vagy egy más által rajzolt struktúraábra után állunk neki egy hajvágásnak. Olyan ez, mint a szakácskönyvek szép fotói mellett a recept :) .Ez az utolsó lecke…
Nagyon örülök, hogy részt vettem az oktatásotokban, nagyon sokszor a már meglévő tudásomban erősített meg vagy “tudományosan” alátámasztotta az ösztönösen használt elemeket.
Sok-sok olyan információ, technika is téma volt, amiről eddig nem is hallottam, nemhogy használtam volna!
A mindennapi munkámban sok mindent használok, amit Tőletek tanultam és észrevettem, hogy a vendég számára érthetőbben tudok elmagyarázni dolgokat. Pl. egy egyszerű fru-fru kérdésnél… sokkal összeszedettebben, észérvekkel tudom elmondani, hogy mit miért javaslok, vagy éppen miért nem!
Köszönöm!

BRAINYCUT BLOG
ZSANETT – 2015.11.17.
Ebben a leckébe már nem csak felismerjük, milyen frizurát ábrázol a szabás minta-rajz: a struktúra ábra.
Korábbról már tudjuk a rajzról, milyen leválasztásokat és elemeket tartalmaz a frizura, megtanultuk azt is hogy kell ezt lerajzolni. A Mérnök Úr lépésről lépésre segített Nekünk lerajzolni, ábrázolni, szabásmintát készíteni különböző frizurákról.
Most már én is tudni fogok szabás mitát rajzolni az elkészített frizuráról vagy fordítva: tudni fogok szabásmintáról frizurát készíteni.SOK ÚJ TUDÁSSAL GAZDAGODTAM A BRAINYCUT LECKÉIBŐL!!!
ÉRZEM, HOGY AZ ELMÚLT HETEKBEN, HÓNAPOKBAN SOKAT FEJLŐDTEM. SOKKAL BIZTOSABB VAGYOK MAGAMBAN ÉS A TUDÁSOMBAN.
A VENDÉGEIM IS EGYRE ELÉGEDETTEBBEK A MUNKÁMMAL. MONDHATOM, HOGY BŐVÜLT A VENDÉGKÖRÖM! ÉS ÉN IS JÓL ÉRZEM MAGAMAT, MERT MÁR NEM KELL AZON FESZENGNEM, HOGY “EZ A VENDÉG MILYEN FRIZURÁT FOG KÉRNI VAGY HOGY EZT A FRIZURÁT HOGY FOGOM ELKÉSZÍTENI?”
MINDEZT A BRAINY CUT OKTATÁSNAK KÖSZÖNHETEM!
KÖSZÖNÖM SZÉPEN A LEHETŐSÉGET, HOGY ITT LEHETTEM ÉS ILYEN PROFIKTÓL TANULHATTAM!!!!
MINDEN FODRÁSZNAK AJÁNLOM EZT AZ OKTATÁST! ÉN NEM HAGYNÁM KI A HELYETEKBEN!
ILYEN TUDÁSRA CSAK ITT TEHETTEK SZERT!!!!!

BRAINYCUT BLOG
LACI – 2015.11.17.
Ebben a leckében még magasabb szintre megyünk – ez nagyon tetszett nekem.
Lépésről lépésre elemeztük a struktúra rajzolást.
Ha le tudjuk rajzolni a frizurát, akkor azt is tudjuk, hogy hogyan is készül – és az alapján el is tudjuk magyarázni. Akár a vendégnek is, hogy milyen frizurát kélszítenénk neki.
Nekem ezt hozta ez a lecke.
Mindenkinek csak ajánlani tudom,mert sokat tanultam a Brianycut-tól.
Nem tudom hangsúlyozni, ha ez tényleg benne lenne az iskolában, vagy legalább megközelítőleg így oktatnának, sokkal több profi szakmabeli lenne az országban.
Mivel ez nincs így, ragadd meg a pillanatot, mert itt profi lehetsz.

BrainyCut © All rights reserved
Proudly developed by Webfactoo